Studiegården – som en fritidsgård men med fokus på studier

Tre av volontärerna på Studiegården, Isra Adem, Jasmin Nasser och David Yu

”Det finns många fritidsgårdar med fokus på kultur, sport eller tjejverksamhet. Men ingen som fokuserar på studier. Fast det är kanske det viktigaste vi har att satsa på i nuläget – att barnen klarar sin skolgång.” ...

... Det säger Jasmin Nasser som varit med och startat Studiegården i Skärholmens stadsdel i sydvästra Stockholm.

I början av det här året sträckte Studiegården ut en hand till Röda Korsets folkhögskola. Folkhögskolan och Studiegården märkte snabbt att vi har mycket gemensamt och att vi gärna ville dra i gång samverkan. Samarbetet är en viktig länk i bådas arbete för att stärka lokalsamhället. Skolan kan erbjuda bra lokaler för en viktig verksamhet och vi har en gemensam värdegrund och bildningstänk som Studiegården också vill förmedla till sina ungdomar. 

Det var förra sommaren som Jasmin var med och startade föreningen Studiegården, men redan tidigare har hon erfarenhet av att jobba med studiestöd och läxläsning. Under gymnasiet drev hon ett UF-företag som hette Miljonhjälpen där de stöttade niondeklassare att klara matten. Sedan har hon jobbat vidare i olika sammanhang med just studiestöd, som hon tycker är det roligaste och viktigaste som finns. Det finns många som arbetar med läxläsning, säger hon, men vårt koncept är att ha längre träffar flera gånger i veckan och även arbeta i samverkan med vårdnadshavare och skolorna.

Under höstlovet 2022 drog Studiegården ”fulla hus” med sina första läxhjälpsträffar. I samband med att Röda Korsets folkhögskola arrangerade en ”pop-up” inne i Skärholmens centrum under sju veckor i mars – maj, så körde Studiegården igång läxläsning i pop-up-lokalen. När pop-upen stängde i början av maj flyttade Studiegården in i folkhögskolans vanliga lokaler. Under våren har det kommit 20-25 ungdomar till träffarna, som hålls från 15.30 – 20:30 två gånger i veckan. 10-15 volontärer ställer upp som ledare och läxhjälpare varje gång. Studiegården har fått stöd från stiftelsen Idéer för Livet. 

- ”För oss på folkhögskolan är det så oerhört viktigt att vi är med och arbetar i och för lokalsamhället” säger Ulrika Sandin, rektor på Röda Korsets folkhögskola. ”Utbildning och självkänsla är grunden för att bygga resilienta samhällen och Skärholmens stadsdel har många utmaningar. Tillsammans kan vi göra skillnad.” 

Idag 12 juni är det våravslutning och vi säger tack för den här terminen. Vi ses igen i höst!

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!