Stort fokus på Röda Korsets beredskap under Almedalsveckan

Almedalen 2023

Precis som tidigare år arrangerade och deltog vi vid flera seminarier med fokus på krisberedskap och totalförsvar.

Almedalsveckan är en viktig arena för att presentera vår verksamhet och alla de erfarenheter vi har från insatser i vardag och kris. Den ger oss en möjlighet arrangera seminarier och lyfta viktiga perspektiv och att ha möten med beslutsfattare och partners. 

Vid seminariet ”Frivillighet i krig - vilken roll har frivilliga i totalförsvaret?”, som samarrangerades med Försvarshögskolan, deltog generalsekreterare Martin Ärnlöv och krisberedskapschef Ylva Jonsson Strömberg. Tillsammans med Robert Egnell, rektor på Försvarshögskolan, Ida Texell, Riksbilkårchef och Ivar Ekman, analytiker på FOI, diskuterade de lärdomar från Ukraina, och vilken roll olika typer av frivilliga kan ha i Sveriges totalförsvar.

Tillsammans med Bring genomförde vi även seminariet Näringsliv och civilsamhälle - så bidrar vi i kris”, där krisberedskapschef Ylva Jonsson Strömberg beskrev det arbete som Röda Korset vi bedriver för att stärka samarbetet med företagspartners och andra näringslivsaktörer. Bring är en av våra beredskapspartners, och stöttar oss vid nationella krisinsatser. Vid seminariet deltog även Tobias Åbonde, Nordic director på Bring och Johan Sjöberg, säkerhets- och försvarspolitisk rådgivare på Svenskt näringsliv.

På fredagen genomfördes ”Hur skyddas civilbefolkningen om det blir krig i Sverige?” tillsammans med Folk och försvar, där Ylva Jonsson Strömberg deltog tillsammans med Rikard von Zweigbergk, beredskaps- och säkerhetsskyddschef Region Gotland och Svante Werger, strategisk rådgivare på MSB.

Utöver dessa deltog Martin Ärnlöv bland annat även i samtalet Civilsamhällets roll när samhället är i kris”, som Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor höll i. Där deltog även ärkebiskop Martin Modéus, Lena Hallengren (S), Liza-Maria Norlin (KD), Jonas Wihlstrand, Stadsmissionen och Magnus Karlsson, Marie Cederschiölds högskola.

Myndigheten för psykologiskt försvar höll i en diskussion om Motståndskraftens mångfald - röster från Ukraina, civilsamhället och offentlig sektor” där Anders Forsberg, tematisk rådgivare nationell krisberedskap deltog.

Många av seminarierna spelades in och kan ses i efterhand – på rodakorset.se där vårt deltagande under Almedalen 2023 beskrivs.

 

 

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!