Stocksundskretsen hjälpte kommunen med sängar till 100 personer från Ukraina

Stocksundskretsen

Under helgen har Röda Korset i Stocksund hjälpt kommunen med att ordna sängar och hygienartiklar till 100 personer som kommer i början av veckan från Ukraina.

— Kommunen hörde av sig på fredagen och berättade att de behövde hjälp att ordna sängar och andra nödvändigheter mycket snabbt. Vi hade ett möte på fredagen och sedan satte vi i gång med insamlingen av saker på lördagsförmiddagen, berättar Monica Uggla Holgersson som är vice ordförande i Röda Korset Stocksund.

Personerna som kommer från Ukraina ska bo på en kommunalsporthallskomplex och det var också dit insamlingen av saker organiserades: sängar, sängkläder, pyjamasar och underkläder samt hygienartiklar, blöjor, leksaker och mobiler.

— Vi gjorde ett upprop på Facebook sent på fredagskvällen och redan tidigt på lördagen var människor på plats för att hjälpa, berättar Monica.

Kretsen har sedan tidigare ett bra samarbete med kommunen, bland annat med stöd till nyanlända. Under helgen jobbade de också tillsammans med en annan frivilliggrupp, en Utsträckt hand. Kretsen har fått in omkring 60 nya frivilliga på kort tid.

En av de nya frivilliga som kom under helgen är Marie Gunroth Traili. Hon och hennes man åkte runt i hela norra Stockholm och hämtade upp sängar med sin skåpbil.

— Jag hörde av mig i fredags och fick börja jobba i lördags, berättar Marie. Det är fantastiskt att tillsammans med andra få göra en insats och hjälpa till. Man ökar på sina egna kunskaper och träffar människor som jag annars inte mött. Det är bra att kunna bidra med det lilla man kan. Jag vill göra det jag skulle vilja att andra gjorde mot mig om jag var i en utsatt situation.

Monica från Stockskundskretsen har några lärdomar att dela med sig av och som gjorde att det hela fungerade väl. Att ha en person dedikerad till att hantera Facebook-flödet löpande och som lägger upp uppdateringar om vad som behövs och svarar på frågor från personer som vill bidra. På så sätt kommer rätt saker in.  

— Den personen kan inte vara insyltad i själva arbetet med materialinsamlingen utan behöver ha full uppmärksamhet på Facebook. Kommunikationen är lite helig och nyckel till att det fungerar, säger Monica.

En annan lärdom är att det vid en snabb insats kan vara bra att ha ett admin-kit redo, med stora spritpennor, tejp, stora papper så att man kan styra upp på insamlingsplatsen. Det behövs också en person som ordnar mat och ser till att frivilliga tar paus ibland.

Att vara Röda Korset, en seriös, välkänd och inarbetad organisation, har också öppnat många dörrar. Alla förstår varför vi finns och det är enkelt att fokusera på arbetet istället för att behöva förklara vad organisationen gör.

— Det har varit helt fantastiskt. Det har varit nästan som att vara i en film hela helgen. Det var så lätt att trycka på knappen och få detta att hända. Alla dörrar har varit öppna och människor har varit oerhört hjälpsamma och lösningsorienterade. Nu gäller det att fortsätta att hålla de nya frivilliga varma och att behålla deras engagemang, säger Monica Uggla Holgersson.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!