Statistik och utfall av EKS 2021

En klocka och högar med mynt.

De ekonomiska rapporter som alla kretsar rapporterar årligen utgör en viktig del av den totala ekonomiska sammanställningen av all verksamhet som skett under 2021 inom föreningen Svenska Röda Korset.

Genom att tydligt redovisa vår verksamhet och hur vi använder våra medel kan vi fortsatt få förtroende från våra medlemmar, givare, myndigheter samt allmänheten Den totala ekonomiska sammanställningen redovisas i vår årsberättelse.

Nedan ser ni statistiken för EKS 2021:

mceclip0.png

Den ekonomiska utfallet visar en ökning av verksamhetsintäkter på 6%, från 304 Mkr rapporterade i EKS 2020 till 322 Mkr rapporterade i EKS 2021. Ökningen beror i största del på en återhämtning av försäljning i second hand. Fördelning av verksamhetsintäkterna rapporterade i EKS 2021 redovisas på diagrammen nedan:
blobid1.png

De största intäktskällorna hos kretsar är nettoomsättning som innehåller second hand-försäljning, försäljning i café samt försäljning av förstahjälpen-kurser. Under 2021 har försäljning i second hand-butik varit i en tydlig återhämtning efter pandemin men försäljningen är inte tillbaka på nivån före pandemin. Cirka en tredjedel av intäkterna kommer från bidrag och de största bidragen är de olika bidragen för anställd personal, kommunbidrag samt de olika bidragen beviljade genom Svenska Röda Korset (20% av totala bidragen hos kretsar är bidrag beviljade från SRK’s egna medel eller via SRK’s beviljade bidrag).

På kostnadssidan ser vi också en ökning av verksamhetskostnader med 10%, från 302 Mkr rapporterade i EKS 2020 till 333 Mkr rapporterade i EKS 2021. Av de 333 Mkr så avser 86% kostnader för de lokala verksamheterna hos kretsar och 14% tillhör insända medel centralt till de olika insamlingarna enligt årsappellen, eller medel skickade till en annan krets (bidrag för ett projekt eller medel överlämnade vid kretssammanslagning) samt medel skickade till en annan organisation i enlighet med föreningens ändamål enligt § 1 (det gäller medel skickade till Världens barn)

Fördelning av verksamhetskostnaderna rapporterade i EKS 2021 redovisas på diagrammen nedan:

blobid2.png

Största delen av verksamhetskostnaderna uppstår inom Krisberedskap och kapacitet där kostnader för att bedriva second hand-butik ingår samt insända medel centralt till de olika insamlingar enligt årsappellen eller till en annan krets eller en annan organisation. Största kostnadsområden under hälsa och vård är verksamheter med migranter samt verksamheten café/mötesplats som kretsar bedriver. Efterforskning och familjeåterförening är den högsta representerade kostnaden under verksamhetsområde skydd och folkrätt.

Kostnader för insamling och administration är relativt låga hos kretsar och administration innehåller främst kostnader för medlemshantering, styrelsearbete, eventuellt redovisningstjänster, revision och insamlingskostnader där kostnader för bössor, annonser, osv ingår.

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!