Stärkta och redo för fler utbildnings-tillfällen i rödakorskunskap

Kunskap om vår organisation och de värderingar vi arbetar efter är grunden för allt rödakorsarbete. Det ger en trygghet och förankring, vilken roll du än har inom Svenska Röda Korset.

I slutet av februari utbildades fler utbildare i rödakorskunskap. Hör två av dem, Ann-Helén Eriksson och Else-Marie Bengtsson, berätta om sina första uppdrag. Ann-Helén Eriksson är verksamhetsutvecklare på Luleå rödakorskrets. Målgruppen för hennes första utbildningstillfälle var frivilliga från Second hand-verksamheten samt sygruppen som skapar återbruk. Else-Marie är aktiv i Älmhults rödakorskrets samt regionrådsledamot i Sydost.  Hennes första utbildningstillfälle genomfördes för rödakorsare i Second hand-butiken i Ljungby.

– Innan min första rödakorskunskapsutbildning var jag förväntansfull och kände att jag ville ”kicka igång” och påbörja processen. Det var också väldigt pirrigt innan men när jag väl började släppte det, berättar Ann-Helén.

Fokus på vad som gör oss unika och våra värderingar

Båda fokuserade extra på grundprinciperna, emblemen och Genèvekonventionerna. Därutöver lades vikt på Röda Korsets tillkomst, hjälpens väg, Uppförandekoden och att frivilliga lokalt är en del av vår globala rörelse.

– Det är av yttersta vikt att alla känner till våra grundprinciper och vet hur de ska svara när de får frågor om Röda Korset. Att både ge kunskap om Röda Korset i stort samt att förmedla att vårt viktiga arbete vägleds av våra grundprinciper, både lokalt, nationellt och internationellt menar Else-Marie och Ann-Helén.

För att förstärka detta gick Ljungbygruppen en tipspromenad om grundprinciperna. Dessutom visades film om varför vi är unika och även en om Svenska Röda Korset.

– Detta var uppskattat. Det är alltid intressant att veta hur Röda Korset arbetar i det egna landet, säger Else-Marie.

Ser fram emot fler uppdrag

Else-Marie upplevde att de flesta tyckte om informationen och att hennes första utbildningstillfälle på det hela taget ändå gav ett bra resultat:

– Jag förberedde mig noga med att vara påläst och tryckte särskilt på vad som är unikt med oss som organisation och våra värderingar.

Båda två trycker på vikten av rödakorskunskap, att alla frivilliga får kunskap om Röda Korset, att vi är unika och att vårt arbete vägleds av grundprinciperna.  Fler utbildare möjliggör att kursen också kan erbjudas och genomföras i fysisk form över hela landet.

– Alla frivilliga har inte digitala möjlighet att kunna genomföra rödakorskunskap via webben och alla vill inte heller det. Därför känns det extra gott att kunna erbjuda utbildningen i fysisk form, menar Ann-Helén. 

De känner sig stärkta efter sina första uppdrag och ser fram emot både fler uppdrag samt att vara del i utbildarnätverket, där de kan inspireras och lära sig av varandra. Allt för att kunna förmedla informationen vidare, men också för att kunna bidra till att alla rödakorsare får samma grund och känner sig som en del i sammanhanget.

– Jag utbildar mig för att lära mer och lämna rätt information. Jag ser fram emot att kursdeltagarna är nöjda med den information jag kan tillföra och att så många som möjligt i en krets kan gå kursen, säger Else-Marie.

– Det är också viktigt att frivilliga får en god kunskapsgrund och att dom känner sig trygga med sina uppdrag inom Röda Korset, avslutar Ann-Helén.

Välkommen att boka en kurs i rödakorskunskap

Kretsen/verksamhetsgruppen kan beställa en fysisk kurs via utbildning@redcross.se.

De nyutbildade utbildarna kompletterar gruppen med redan befintliga utbildare. Med kunskap och entusiasm är utbildarna redo att besöka kretsar och genomföra utbildning i rödakorskunskap.

*****

Om Rödakorskunskap

Kursen rödakorskunskap ger alla rödakorsare en gemensam grund om vilken organisation vi är, vad vi står för och vad som gör oss unika.

Målet är att rödakorsare har kunskap om rödakors- och rödahalvmånerörelsens grundprinciper samt kännedom om Röda Korsets arbete, både nationellt och internationellt. Dessutom att få känna en stolthet över organisationen och att jag som rödakorsare bidrar genom mitt arbete. 

Kursen är obligatorisk för alla frivilliga, förtroendevalda och anställda. Den är dels ett första steg för dig som ska engagera dig inom Svenska Röda Korset men också en bra repetition för dig som varit aktiv ett tag.

Kursen kan genomföras som fysisk kurs (bokas via utbildning@redcross.se) eller via webbkursen som nås via kursportalen Learnster.

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!