Föreningsbutiken stängd torsdagen den 15 maj

Detta på grund av uppdatering av bland annat priser. Vi ber er att planera era beställningar till en annan dag.

Svenska Röda Korsets arbete med stöd vid avslag och återvändande utgår ifrån individens behov och sker alltid i enlighet med våra grundprinciper.

Stärkt stöd till asylsökande vid Röda Korsets behandlingscenter i Luleå

Stärkt stöd till asylsökande vid Röda Korsets behandlingscenter i Luleå

Vi har i många år arbetat med att ge stöd till personer som fått avslag på asylansökan och står inför ett eventuellt återvändande. Stödet syftar till att lindra och förhindra mänskligt lidande. Vårt arbete med stöd vid avslag och återvändande utgår ifrån individens behov och sker alltid i enlighet med våra grundprinciper. 

Under året har vi tagit fram ett koncept för gruppträffar gemensamt med våra jurister, migrationsrådgivare och behandlare på behandlingscentret för krigsskadade och torterade (RKC) i Skellefteå. Målgruppen är asylsökande och patienter på våra behandlingscenter. Vid tidigare gruppträff i Skellefteå i år var det fokus på familjer med barn och stöd till barnfamiljer. Nu har vi genomfört en träff i Luleå med lite bredare tema kopplat till asyl, avslag och återvändande.  

Under två dagar: 

  • Gav vi information om asylprocessen, vad ett avslag kan innebära och vilka alternativ som finns efter ett beslut om utvisning.  
  • Pratade vi om vad ett eventuellt återvändande innebär, hur man kan förbereda sig och vilket stöd som finns att få.  
  • Pratade kuratorer från behandlingscentret om stress och hur man hjälpa sig att motverka stress i svåra situationer.  

Psykosocialt stöd – viktig del av träffen 

Flera deltagare kunde berätta om hur de upplevde stress men också dela med sig av strategier och aktiviteter som underlättade välmående vid stress. Förutom att prata om det under ledning av RKC:s kuratorer erbjöds lunch på stan, en välbehövlig paus och återhämtning som öppnade upp för samtal. 

Under dag två erbjöds deltagarna att få ett enskilt samtal med jurist och migrationsrådgivare, ett tillfälle att ställa frågor om sina egna specifika omständigheter.  

Frågor om asyl, avslag och återvändande kan vara svåra och väcka mycket känslor hos deltagarna som är berörda. Syftet med de här träffarna är att öka personers egenmakt genom kunskap och öka förmågan att ta informerade beslut i svåra situationer.  

Träffen var uppskattad av deltagarna 

Deltagarna i Luleå var bland annat från Colombia, Botswana, Sri Lanka, Rwanda, Iran och Kamerun. Trots det svåra ämnet visade flera deltagare uppskattning till att få ta del av information. Bland annat tyckte de att:  

  • “Everything went well with today’s workshop, clarified some things that were unclear. All is very good. Thank you.” 
  • “It was very good for me to get such important information that I have got today. Thank you so much for everything that you have done for us. I really appreciate your effort.” 
  • “The workshop is good to me, it educates and informs me about what is happening in Sweden. The organization is good and informative. Rate 10/10. I will need another workshop.” 
  • “Jättebra tack så mycket!”  
  • “It was helpful information.”  
  • “Only good!” 
  • “Everything was good. It has been one of the best activities I participated in up till now!” 

Mer om projektet AMIRA II 

Inom ramarna för vårt arbete har vi genomfört en rad EU-projekt. Nuvarande projekt AMIRA II (Assisting Migrants in Return and Asylum) finansieras av EU:s asyl-, migrations- och integrationsfond och avslutas i januari år 2025. Projektet syftar till att utveckla stödet till personer med avslag, att sprida kunskap om behov och förbättringsområden samt att utveckla samverkan på nationell och internationell nivå.

Här hittar du mer information om arbetet: Stöd vid avslag och återvändande (rodakorset.se)