Sedan några år tillbaka har Region Mitt ett nätverk för insatsledare och insatsansvariga. Alltså de frivilliga som leder kretsarnas arbete i en kris. Idag har nätverket runt trettio medlemmar från regionens fyra län, och även insatsledare från Region Mellan bjuds in.
– Insatsledarnätverket är viktigt för att våra frivilliga ska få utbyta erfarenheter över kommungränser. Vi tror att det är en framgångsfaktor för framtida krisinsatser i Sverige, som behöver vara hållbara över tid, säger Staffan Delin, ledamot i Regionråd Mitt.
Staffan Delin är sedan starten sammankallande för regionrådets arbetsgrupp för beredskap, hållbarhet och hälsa.
Övade i att stötta vid översvämning
Lördagen den 12 oktober höll Region Mitt sin andra övning i att leda en krisinsats. Övningen ägde rum i Uppsala. Sammanlagt deltog sju personer, från Hudiksvall i norr till Västerås och Knivsta i söder.
Det var en så kallad stabsövning. Scenariot var att stötta det lokala samhället vid en allvarlig översvämning. Ett scenario som med klimatförändringarna kan antas bli vanligare, och där vi har en stor roll att spela.
– Vår första insatsledarövning var i Gävle i april i år. Sammanlagt har vi nu under året övat cirka tjugo frivilliga i att leda en krisinsats Det har stärkt krisberedskapen i regionen. Nu planerar vi för åtminstone en övning till under 2025, säger Linus Hagander, ordförande i Regionråd Mitt.
Vi behöver bli fler insatsledare
Insatsledarnätverket har hittills låtit både färdigutbildade insatsledare och nya frivilliga delta i övningar och träffar. Tanken har varit att väcka intresse för rollen som insatsledare. Men från och med 2025 kommer nätverket bara ha med personer som redan gått insatsledarutbildningen, Att leda en krisinsats.