"Staden var tillplattad, slät som en handflata"

Bild från Hiroshima Peace Memorial Museum

Så berättade Röda Korsets Marcel Junod, som var den första utländska läkare som kom till Hiroshima för att hjälpa överlevande.

Den 6 och 9 augusti var det 77 år sedan atombomberna över Hiroshima respektive Nagasaki som dödade över 200 000 civila.

Bilden ovan är från Hiroshima Peace Memorial Museum och visar en sjuksköterskemössa och en armbindel. Teruko Ueno, en 15-årig sjuksköterskestudent, överlevde atombomben och deltog själv i räddningsarbetet. Hon hittade mössan och armbindeln när hon hjälpte till med att gräva fram en utbränd sovsal på sjukhusområdet.

Varken Hiroshima eller Nagasaki hade tillräckligt med sjukvårdspersonal eller utrustning för att hjälpa alla offer. Innan atombomben fanns det 300 läkare i Hiroshima. Efter bomben var det bara 30 som inte var döda eller skadade. Av de 1780 sjuksköterskorna skadades eller dödades 93 procent.

Japanska Röda Korsets sjukhus i städerna behandlar fortfarande tusentals patienter för skador som uppkommit efter bomberna, det gäller både överlevande men också deras barn.

rodakorset.se kan du läsa mer om vad kärnvapen är och varför vi kämpar för att eliminera kärnvapen för att se till att kärnvapen aldrig används igen.

 

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!