På rednet.rodakorset.se använder vi kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. 

Läsa mer om kakor

Vi jobbar som vi brukar - efter våra förutsättningar

Porträttbild Eira Tronäss i Sösdala rödakorsgrupp

Nu finns det 65 rödakorsgrupper! Sösdala ligger i Hässleholm och är en av de rödakorsgrupper som bildades i år. Eira Tronäss berättar om uppdraget i Sösdala rödakorsgrupp.

Hej Eira Tronäss, Sösdala rödakorsgrupp. Kan du berätta mer om er rödakorsgrupp, som bildades i maj i år?

Sösdala är en liten by med ungefär 1500 hundra personer. Röda Korset har varit etablerat här länge. Vi är välkända. Jag har varit engagerad i trettio år. När ordförande och sekreterare hoppade av då bestämde vi att det var dumt att avveckla när vi är så väletablerade. Då bildade vi en rödakorsgrupp.

Hur ser verksamheten ut idag?

Det är ju Coronatider också så det blir inte riktigt samma verksamhet. Men vi insåg att vi måste fortsätta synas, så vi ordnade en egen torgdag. Vi ringde runt och frågade människor om de kunde baka till dagen. Sedan hade vi försäljning. Vi hade ett kak- o brödlotteri på torget.  Det var till och med någon som gick hem och bakade och kom dit under pågående försäljning. Folk tyckte att det var roligt att det hände något, och vi drog in väldigt mycket pengar.

Vilka planer har ni framåt för insamlingsverksamheten?

Vi brukar ha en julauktion då vi drar in 25-30 000. Men i år vågar vi inte satsa på det i och med Corona, men som vanligt knackar vi dörr och säljer lotter. Vi har ett stort lotteri med en DUX-säng som första vinst. En DUX-säng har blivit skänkt till oss under många år. Och andrapriset är en fin matta som också är skänkt. Vi går ofta ut och frågar om vi får gåvor, till lotterivinster och det är sällan vi får ett nej. Det är bra med att jobba ideellt i en liten by.

Vi ska också samla in pengar till Världens Barn. Dels står vi med insamlingsbössorna och har även ett samarbete med kyrkan, vid Skördevespern, där Röda Korset serverar kaffe och kaka, och fikapengarna går till Världens barn. Vi kommer att genomföra det i år också, men med servering i bänkarna istället för långbord inne i kyrkan som brukligt.

Hur ser ert samarbete ut, inom rödakorsgruppen och med kretsen?

Vi är sex stycken aktiva och vi har ett gott samarbete. I princip vem som helst kommer på idéer och då sammankallar jag till träff. Vi har jobbat tillsammans i många år och tycker att vi är en bra och sammansvetsad grupp.

Vi, rödakorsgruppen och blivande rödakorsgrupper, ska ha en träff med huvudansvariga i Hässleholms rödakorskrets för att lösa ut hur vi gör med pengarna och hur arkiverar vi gammalt. Viktiga frågor.  Träffen med berörda kommer att bli i början av oktober.  Sösdala Rödakorsgrupp tänker jobba som vi brukar, det vill säga efter våra förutsättningar.

 

Läs mer om rödakorsgrupper och kretssammangående i Kunskapsbanken på Rednet!

                            

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!