Sommarkompis för en meningsfull sommar för alla barn och unga

RKUF sommarkompis

Sommarkompis är en verksamhet inom ramen för Kompisgruppen, som samordnas av Röda Korsets Ungdomsförbund med syfte att främja en meningsfull fritid för barn och unga. Sommarkompis finns på flera orter i landet och erbjuder kostnadsfria aktiviteter för att ge barn och unga ett minnesvärt sommarlov.

Inför årets verksamhet har RKUF Karlstad medverkat i P4 Värmland för att prata om deras Sommarkompis, som riktar sig mot barn och unga mellan 13-19 år. Sofia Bjarnevik är vice ordförande i RKUF Karlstad och har varit med och arrangerat Sommarkompis lokalt. "När skolan inte finns under sommarlovet så är det viktigt att ha någon annanstans att gå," säger Sofia.

I Tjejgruppen Järva som bedrivs i Stockholm blir det inget verksamhetsuppehåll under sommaren. Verksamheten har erbjudit unga tjejer i Järvaområdet ett meningsfullt sammanhang sedan uppstart i februari 2022, och under sommarlovet blir det fortsatt aktiviteter. I sommar ska verksamheten bland annat i samarbete med seglingsfartyget Ellen bjuda på seglingsutflykt. Utöver det samordnar också RKUF Stockholm sommarlovsaktiviteter, där det bland annat gjorts besök till Gröna Lund, höghöjdsbana och anordnats picknic.

I Lund har Kompisgruppens engagerade jobbat aktivt för att få flera av de unga som deltar i aktiviteterna att engagera sig som volontärer. Kompisgruppen som vanligtvis tar ett uppehåll under sommaren när ordinarie volontärer inte finns på plats, kommer i år att bedriva aktiviteter som tidigare verksamhetsdeltagare är med och planerar och genomför. ”Det är ett effektivt sätt att både främja och fånga upp ett intresse för engagemang, samtidigt som unga kan erbjudas fler möjligheter till sociala sammanhang under sommarlovet” säger Maha Suliman som är verksamhetsutvecklare för Kompisgruppen och Sommarkompis på Röda Korsets Ungdomsförbund.

Alla barn och unga har rätt till ett roligt sommarlov <3

 

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!