På rednet.rodakorset.se använder vi kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. 

Läsa mer om kakor

RKC har ordnat sommaraktiviteter för barn

Sommaraktiviteter för barn som är anhöriga, RKC

Tillsammans med volontärer har RKC i Skövde, Skellefteå och Malmö erbjudit sommaraktiviteter för att minska psykisk ohälsa hos barn som är anhöriga till patienter.

September är här och ännu en sommar är till ända. Trots en ovanlig sommar har Barnverksamheten på Röda korsets Behandlingscenter för krigsskadade och torterade i Skellefteå, Skövde och Malmö haft mer att göra än tidigare. Nytt för i år är att de tre centren haft var sin sommaranställd som tillsammans med frivilliga arrangerat både sommarläger och sommaraktiviteter. Låt oss göra en resa från norr till söder för att se vad som hänt under sommaren på våra center.

Skellefteå

Barnverksamheten på RKC Skellefteå anordnade under sommaren utflykter till kulturområdet Nordanå som ligger i stan, men även utflykter till Boliden och Jörn där många av familjerna bor. Utflykterna var fyllda av lekar, fotboll, brännboll, fiske och grillning. Barnverksamheten hade även ett samarbete med Svenska Kyrkan, Jörns Bibliotek och Jörns IF och anordnade tillsammans med dem sommaraktiviteter för familjer i Jörn (inte bara våra egna patienter) under juni.
Under tre dagar i juli organiserades sommarläger för familjer på en gård i Munkviken. Lägret bestod av planerade aktiviteter så som discogolf, träningspass, barn yoga, skapande och lekar samt skattjakt. Men även spontana aktiviteter som bad och bastu, vollyboll, film och spel. Deltagarna var nöjda, upplevde att de fått nya vänner och haft roligt tillsammans med sin egen familj.

Skövde

Under sommaren anordnade barnverksamheten på RKC Skövde ett sommarläger på en vacker lägergård för familjer från området. Under två dygn spelades det spel, hade fem-kamp och sjöng sånger. När vädret tillät lekte vi även fartiga lekar utomhus, byggde fågelholkar och gjorde pyssel av naturmaterial. Familjerna visade en stor uppskattning över att ha fått delta på lägret och de uttryckte även att de nu känner sig mer trygga att vistas i naturen.

Två gånger i veckan anordnades även sommaraktiviteter i Skövde. En dag i veckan var det fokus på lek och skoj utomhus och en dag i veckan gjordes utflykter till bland annat ett lekland och en liten djurpark i närheten. Familjer och ledare utvecklade en väldigt god gemenskap under sommaren och hade jätteroligt tillsammans.

Malmö

Även i Malmö har det varit hög aktivitet. Sommaren inleddes med två sommarläger, ett för barn i åldrarna 7-12 år och ett för tonåringar i åldrarna 13-17 år som hölls på en scoutgård i Rydebäck. Till skillnad från föregående år anordnades det dagläger och det var även första gången där arrangerades tonårsläger. Vädret under lägerveckorna var underbart och då gården ligger precis intill stranden så fylldes dagarna med massa bad, men även vandring på Skåneleden och teater.

Sommaren fortsatte med aktiviteter varje vecka i juli och augusti, för familjer i både Malmö och Hässleholm. Bland annat organiserade en av våra frivilliga, som tidigare arbetat som simlärare, en simskola för barnen på Lindängsbadet. Detta var väldigt uppskattat då många av barnen länge velat lära sig simma. Vi besökte även Finjasjön utan för Hässleholm, var på tekniska museet i Malmö och umgicks på Ribersborgsstranden när vädret tillät.

De senaste månaderna har alltså varit väldigt uppskattade, såväl bland vuxna och barn och gett alla en minnesvärd sommar fylld av lek och skratt. Vi som arbetar i Skellefteå, Skövde och Malmö är otroligt glada över att vi haft möjlighet att växa under den här sommaren, då det gör att vi kan nå ut till fler i vårt arbete för att minska psykisk ohälsa hos barn som är anhöriga. Stort tack till alla som valt att samarbeta med oss och framförallt ett enormt tack till alla frivilliga som valt att ge av sin tid för att få sommaren 2020 att bli den bästa hittills.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!