Skellefteå: Engagemang kräver samordning

Alexandra Sundberg i second hand-butiken i Skellefteå.

Verksamhetschef Alexandra Sundberg har redan börjat samordna frivilliga som vill hjälpa andra i coronakrisens spår. En möjlighet att ta tillvara människors engagemang trots att situationen ändras från dag till dag.

Hur skulle du beskriva det som ni gör?

– En volontärgrupp på Facebook poppade upp och växte snabbt till 400 medlemmar men snart insåg vi att det saknades samordning av de frivilliga. Samtidigt blev vi kontaktade av anhöriga till personer i riskgruppen som berättade att man kände sig tryggare med Röda Korset. Då utmejslades vår roll som förmedlare mellan dem som behövde vårt stöd och volontärerna. I nuläget har nära 600 personer anmält sitt intresse.

 Hur tycker du att verksamheten går hittills? 

– Förmedling av kontakter har startat och ska snart skalas upp. Nu gäller det att på bred front och i alla kanaler sprida information om att Röda Korset bemannar en telefonlinje dit man kan vända sig för att komma i kontakt med frivilliga och få hjälp.  

– Vi är i kontakt med kommunen och med eventuella samarbetspartners. Just nu är det Stadsmissionen och Facebookgruppen Volontärpatrullen som vi jobbar med. 

 Vilken var utmaningen?  

– Vi var inte först med att rekrytera spontanfrivilliga. Om vi hade haft alla dessa kontakter från början, så skulle vi sett bättre möjligheter att bygga kunskap kring frivillighet, stötta volontärerna och ge en tryggare struktur för uppdragen. Detta är ju något vi verkligen kan på Röda Korset. 

 Hur känns det att arbeta med denna insats? 

– Det första är att det känns tryggt att arbeta för Röda Korset. Trots att jag är ny i min roll i kretsen så kan jag alltid ringa verksamhetsutvecklaren i Umeå. Sedan finns allt: material, handböcker, en bra struktur att luta sig mot. Mitt uppdrag blir att anpassa verksamheten efter våra lokala behov. 

 – Det andra är att också vi måste anpassa verksamheten efter att skydda riskgrupper. En stor del av våra frivilliga har pausat sina uppdrag av försiktighet eller för att de själva har symptom. Vi är färre i personalen. Många kretsar måste känna igen sig i detta. 

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!