Second hand i corona-tider. "Att ställa upp och ställa om"

Strängnäs

I dessa tider finns det två saker som är viktigare än något annat: Kreativitet och flexibilitet.

Strängnäs: Redan i april var dessa nytänkare snabbt ute med försäljning i skyltfönster (se bild ovan) och texten:

 "Nu anpassar vi oss! På grund av det rådande läget där Röda Korset tar ansvar för minskad smittspridning anpassar vi vårt försäljningssätt. I våra skyltfönster längs med Trädgårdsgatan skyltar vi med utvalda varor som du kan köpa. Skicka ett sms med numret på varan du önskar köpa till XXX så kontaktar vi dig så snart som möjligt för att ge information om betalning och hämtning av varan. Först till kvarn gäller!”

Eskilstuna: Tog kontakt med verksamhetsutvecklare och behövde nya volontärer. Då många över 70 år hade behövt avvika från uppdrag och med ovissheten kring hur länge pandemin skulle pågå, så var det viktigt att så fort som möjligt få in fler hjälpande händer. Med lite hjälp att lägga upp en annons i Reach mee och en vecka senare, hade Eskilstuna 9 nya volontärer att kontakta. Rekryteringen fortsätter än... 

Forshaga: All försäljning som sker inomhus kan onekligen även ske utomhus med lite planering och god hand med vädergudarna. Forshaga var en butik som snabbt tänkte om och ställde om: 

Halmstad: Säljer så det ryker på Tradera. Självklart går det lika bra med Blocket och Facebook marketplace. Men huvudsaken är att vi alla börjar öppna upp för de enorma möjligheterna med försäljning på nätet. I dessa tider likväl som i en inte allt för snar framtid, så kommer konsumenter att i första hand vända sig till näthandel. Just nu samarbetar vi med Tradera och hjälper er gärna sätta i gång. Läs mer här om hur ni kommer i gång.

Höör: Två timmars öppet är bättre än inte alls. En lördag i maj kl. 11-13 bjöd Höörs Second hand butik in till Gårdsförsäljning. Samtidigt lät de 5 personer åt gången gå in och handla i butiken. Detta blev en given succé! 

Nyköping: Jobbar med lokala influencern "Inas fina rum" som gör en installation hos Nyköpingsbutiken och fotar och delar på sin instagram. Ina får sedan låna produkter fritt till sina egna ”jobb” mot att hon gör reklam för Nyköpings Second hand (se bild nedan).

Fler konkreta tips för att anpassa och klara verksamheten:

  • Be givarna att sortera per kategori inför inlämning (textilier, husgeråd, elartiklar m.m.) eller skriv att ni helt enkelt gärna tar emot textilier men inget annat just nu. 
  • Textilier och kläder som ni inte hinner sortera kan direkt packas om i blå säck för vidare färd till depån. Detta ger oss högre pris för allt vi skickar iväg.
  • Vid uppehållsväder, ha gåvomottagning utomhus.

Fler tips finns i kunskapsbanken

 

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!