Nästan sex av tio personer har gjort förberedelser hemma för att göra sig krisredo. Det visar vår nya undersökning genomförd med Novus. Det är dubbelt så många som i en liknande undersökning från 2021.
Förberedelser kan handla om att ha matlager, första hjälpen-kit och vattenreserv hemma. Eller att ha tagit fram en krisplan.
– När en kris inträffar är det viktigt att vi kan organisera oss och hjälpa varandra. Att vara krisredo är en medmänsklig handling, säger generalsekreterare Ulrika Modéer.
Stora skillnader och klyftor
Undersökningen visar att det är stora skillnader beroende på personers inkomst och utbildning.
- 70 procent har förberett sig i hushåll med en inkomst över 800 000 kronor. I hushåll med en inkomst under 300 000 kronor är det 51 procent som är krisredo.
- 66 procent av personer med universitetsutbildning har förberett sig för kris. För personer med gymnasieutbildning eller lägre är det 44 procent som är krisredo.
– En kris kan drabba oss alla, men de mest utsatta drabbas hårdast. Vi måste minska klyftorna i Sveriges krisberedskap. Din krisberedskap kan rädda fler än dig själv, säger Ulrika Modéer.
Intervju i Sveriges Radio med Ulrika Modéer
Intervju i Aftonbladet med Ulrika Modéer
Röda Korsets roll
Genom vår verksamhet inom första hjälpen, krisstöd och frivilligsamordning bidrar vi till att rusta samhället. Vårt samarbete med kommuner, myndigheter, näringsliv och andra aktörer är en nyckel i det arbetet. Och varje år utbildar vi omkring 35 000 personer i första hjälpen.
Se till att du är krisredo
- Packa bra att ha-saker
Packa en krislåda med saker som mat, mediciner, handsprit, vattenreningstabletter, ficklampa, värmeljus, powerbank och en batteridriven radio. - Håll kontakten
Berätta för närstående vart du ska och håll kontakten under resan. - Ha koll på vädret
Följ väderleksrapporten och packa kläder för vädret, särskilt om du är i fjällen eller till sjöss. - Lär dig första hjälpen
Lär dig första hjälpen, ta med ett kit och ladda ner Röda Korsets första hjälpen-app. - Följ nyheterna
Håll koll på lokal radio och följ krisinformation.se för uppdateringar. - Skriv ner telefonnummer
Skriv ner viktiga nummer till polis, sjukvårdsrådgivning och närstående, och lägg in dem i mobilen.