Varje tisdag delar Röda Korset och Stadsmissionen tillsammans ut matkassar och bröd till behövande i Karlstad. Redan när de första frivilliga kommer vid klockan åtta för att packa bröd och matkassar är det ofta kö utanför Stadsmissionens lokaler, trots att grindarna inte öppnas förens klockan 11. De 150 matkassarna brukar ta slut på en timme, medan brödet oftast finns kvar för personer att hämta fram tills dörrarna stänger klockan 13.
Dörrvakter släpper in fem personer åt gången för att undvika trängsel i lokalen. Personerna får en förpackad matkasse och plocka till sig bröd. Frivilliga går runt och pratar med dem som står i kön och delar ut kaffe.
Vi har sett att behovet av matkassar har ökat sedan verksamheten startade i juli 2023. Från början delades 100 matkassar ut per vecka, nu har den siffran ökat till 150. Personer som hämtar matkassar är flyktingar, barnfamiljer, personer med missbruksproblematik och pensionärer.
Nyckeln – ett välfungerande samarbete
Att verksamheten fungerar så bra beror till stor del på ett välfungerande samarbete där alla hjälps åt men samtidigt har tydliga roller och ansvar.
- Dagen innan plockar ICA ihop veckans varor och kör dem till Stadsmissionens lokaler.
- Brödbilen levererar överblivet bröd från olika butiker.
- Röda Korsets frivilliga packar, bär och delar ut matkassar.
- Stadsmissionens frivilliga fokuserar på brödet och att hålla ordning och god stämning i kön.
Frivilligledaren Gunilla Forsell Larsson lyfter vikten med tydlighet.
– Det måste vara tydligt vad som förväntas av oss och vad som är någon annan parts ansvar. Det kan ibland vara en utmaning i samarbeten och vi har behövt skruva på upplägget under vägen för att hitta lösningar och roller framåt.
– Samverkan fungerar väldigt bra på plats. Vi hjälps alla åt så att allt är packat och klart innan klockan 11. Om vi någon gång är en färre på plats på grund av sjukdom hjälper alltid någon från Stadsmissionen till med matkassarna, berättar Eva-Lis Salander frivillig i verksamheten.
Eva-Lis lägger till att det är en väldigt god stämning bland volontärerna. Varje tisdag har de en gemensam kafferast tillsammans innan de börjar dela ut matkassar och det blir ofta många bra samtal.
– Vi har fått mer kunskap och förståelse för varandras verksamheter. Det ger ofta många nya idéer som kanske framöver kan leda till nya möjligheter för samverkan med varandra.
Gör gott i både kropp och själ
Elisabeth Johansson Mollstedt, frivillig i verksamheten, berättar att verksamheten också skapat nya kontakter inom Röda Korset. I början bestod gruppen av frivilliga som redan var engagerade i andra verksamheter. Genom denna verksamhet träffade de nya människor och lärde sig mer om kretsens andra verksamheter. Det har varit förhållandevis enkelt att hitta frivilliga då uppdraget är flexibelt. Det går att vara med enbart på enstaka pass om man vill vilket minskar tröskeln för att börja.
Tio nya frivilliga kom till oss under hösten tack vare Röda Korsets rekryteringskampanj. Idag är det ungefär 16 frivilliga som turas om på tisdagarna.
Frivilligledaren Gunilla Forsell Larsson menar samtidigt att det är ett frivilliguppdrag som inte passar alla.
– Det är ett fysiskt tungt arbete att packa och bära matkassar som alla inte klarar av, men man känner sig härligt trött efter ett pass.
Elisabeth Johansson Mollstedt håller med om att uppdraget är fysiskt tungt.
– Det är fysiskt, men det känns samtidigt gott i både kropp och själ när man går därifrån. Man gör något väldigt konkret samtidigt som man möter människor. Man gör något som känns väldigt värdefullt som man vet underlättar någons vardag.