Föreningsbutiken stängd torsdagen den 15 maj

Detta på grund av uppdatering av bland annat priser. Vi ber er att planera era beställningar till en annan dag.

Youth Engagement Strategy

Så ska ungdomsrörelsen bli ännu starkare

Så ska ungdomsrörelsen bli ännu starkare

En ny strategi med fokus på unga har precis antagits, under rörelsens internationella möten i Genève. Från Sverige deltog Li Nester, ordförande för Röda Korsets Ungdomsförbund, RKUF.

Den nya strategin heter Youth Engagement Strategy 2.0 (YES 2.0) och gäller under kommande tio år. Strategin säger att rödakorsrörelsen tillsammans ska utveckla tre olika huvudspår:  

  1. Unga i drabbade samhällen (Youth as members of affected communities) 
  2. Unga som frivilliga (Youth as volunteers) 
  3. Unga som ledare (Youth as leaders) 

- Vi måste gemensamt förstå, visa vikten av och värdera ungas delaktighet och insatser i rörelsen. Över hälften av rörelsens frivilliga är unga. Antagandet av YES 2.0 var därför ett framsteg och erkännande av rörelsens behov av utvecklig för att tilltala unga som en relevant plattform för samhällsförändring, säger Li Nester, förbundsordförande för RKUF.

Nu ska strategin implementeras 

Efter att strategin klubbades hölls workshops för nationella föreningars ledare, om hur rörelsen ska implementera innehållet. Ungdomsdelegater höll i workshopen. Däribland Li Nester.

- Under Generalförsamlingen har vikten av att stärka unga deltagare, frivilliga och ledare kontinuerligt lyfts fram som en nödvändighet. För att säkerställa rörelsens relevans, möjlighet att svara upp mot nutida och framtida behov och bygga motståndskraftiga samhällen. Det var därför en besvikelse att se hur Generalförsamlingen, trots antagandet av YES 2.0, pratade om unga, samtidigt som seniora ledare inte prioriterade att delta på workshoparna. Men nu gäller det att blicka framåt, sammanfattar Li Nester.

Ungdomsrörelsen
En ny "Youth Engagement Strategy" har antagits

RKUF fick igenom tillägg om psykisk hälsa  

RKUF hade inför att strategin skulle beslutas om också arbetat fram ett tillägg, tillsammans med Danska ungdomsförbundet. Förslaget godkändes.

- Det handlade om att få in starkare skrivningar om psykisk hälsa, kopplat till rörelsens Youth Mental Health Manifesto.

Strategin kräver att alla nationella föreningar ska:

  1. Agera och stå upp för rättvisa. Unga vill engagera sig i rörelser som står upp mot orättvisa. Vår neutralitet innebär inte tystnad.
  2. Sätta hållbarhet i centrum. Vi måste se över vårt eget klimatavtryck och vara transparenta i frågor om hållbarhet och miljö.
  3. Stärka vårt humanitära varumärke mot unga, inte minst i sociala medier.
  4. Erbjuda flexibla engagemangsformer. Till exempel digitala uppdrag, spontan- och mikro-frivillighet samt självorganisering.
  5. Främja sociala kontakter och nätverk inom rörelsen, och aktivt arbeta för att stärka psykisk hälsa. Nationella föreningar måste följa rekommendationerna från Federationens manifest för psykisk hälsa bland unga.

Nästa steg blir att ta fram en plan för hur just Svenska Röda Korset och RKUF tar strategin vidare.

- Det arbetet ser jag väldigt mycket fram emot, avslutar Li Nester.

Läs mer om vad som händer under mötena i Genève