Under året gjorde vi en enkätundersökning om stödet till våra frivilliga. Hela 210 frivilliga svarade. Den var en uppföljning på en liknande undersökning från 2015.
Svaren ger oss en inblick i hur frivilliga runt om i landet har det just nu. Här berättar Margareta lite om om resultaten.
Du är också välkommen på en digital träff den 5 mars, när vi tillsammans diskuterar svaren och hur vi gemensamt skapar ett hållbart engagemang.
Hej Margareta Jonsson, vi börjar från början. Varför är rekryteringsprocessen viktig för ett hållbart engagmang?
- Enligt resultaten i enkäten blir runt hälften av våra frivilliga rekryterade genom vänner och bekanta. Många kretsar tycker det är svårt att rekrytera och bjuder in personer de redan känner, vilket inte är så konstigt. Samtidigt är det viktigt att vi har en bred rekryteringsprocess, så att vi bidrar till mångfald och att fler känner till vad vi gör lokalt.
Varför är det viktigt med frivilligprofiler för uppdragen?
- Den frivilliga behöver veta vad uppdraget innebär, och vilka krav som ställs. Fler än hälften som svarade på enkäten skrev att de blev intervjuade i samband med en rekrytering. Ungefär lika många kände till att det fanns en frivilligprofil. Att ha en intervju med möjlighet att informera och ställa frågor skapar trygghet för alla involverade. Att veta vad som förväntas av oss. Det hjälper oss alla att sätta gränser.
Hur kan Röda Korsets utbildningar vara en hjälp?
- Som rödakorsare ska vi alla gå grundläggande kurser. De flesta har gått utbildningarna Rödakorskunskap, Att vara frivillig, Uppförandekod och Första hjälpen. Men bara hälften har gått Att mötas i vardag och kris som också är obligatorisk. Jag rekommenderar fler att gå den. Det handlar om hur vi kan skapa trygga möten för de som kommer i kontakt med oss, oavsett vilken roll vi har inom Röda Korset.
Några frivilliga bär med sig tankar på personer de mött i frivilliguppdraget. Ibland känns det tungt. Hur kan en hantera det?
- Det är viktigt att komma ihåg att alla inte kan göra allt, men alla kan göra något. Ett sätt att fånga upp mående är genom in- och utcheckningar med frivilliga. Det kan hjälpa att sätta ord på dagsformen innan verksamheten börjar, eller om något har hänt när verksamheten slutar. Blir tankarna för jobbiga finns det möjlighet för samtalsstöd hos Falck Healthcare. Tjänsten nås på 08-406 67 17. Uppge "Röda Korset" och koden "Volontär".
Hur kan vi inom frivilliggruppen stötta varandra?
- Först och främst är det kretsstyrelsens ansvar att se till att frivilliguppdrag är hållbara. Det vanligaste stödet i kretsarna är att stötta varandra med regelbundna möten, vilket ökar känslan av att tillhöra gruppen. För att vara hjälpsamma behöver deltagarna på träffarna:
- vara öppna för att dela både det som känns svårt och det som är givande
- kunna ta emot och ge stöd till varandra i gruppen
- tillsammans tänka kring hur insatsen kan vara meningsfull och fundera kring om något behöver ändas och utvecklas
Vill du veta mer om enkäten?
Den 5 mars bjuder vi in till en digital träff om hållbart engagemang. Särskilt frivilligledare och kretsstyrelser uppmuntras medverka, för att bidra till diskussionen om hur vi tar enkätresultaten vidare.
Datum: 5 mars 2025
Klockan: 18:00-19:30
Anmälan: Via kalendariet på Rednet