Så kan verksamhetsgrupper ge stöd på ett hållbart sätt

Händer med olika hudfärg håller hand.

Att vara frivillig och ge av sin tid för att ge stöd till andra är det fundament vår organisation vilar på. Därför är det viktigt att uppmärksamma de som engagerar sig så att de ska orka i längden, känna hopp och lust. Här är våra bästa tips.

Hösten är här och nu startar verksamheter upp igen efter sommaruppehåll. Många är säkert redan i gång.

Vi lever i en osäker tid med konflikter och oro runt om i världen. I Sverige har debattklimatet hårdnat och risken för terrorattentat har uppgraderats. Att både vi och människor omkring oss kan uppleva oro och känna rädsla är naturligt.

Hur vi reagerar och vad vi gör i utmanande situationer hänger ihop med vilka vi är, vad vi har varit med om tidigare i livet och en rad andra faktorer. Viktigt för alla är att bli bemötta i situationen och få vara den en är.

Det är lätt att känna sig otillräcklig när vi möter oro hos de runt omkring oss, men det finns mycket vi kan göra för att hjälpa till. Även små insatser är viktiga.  

Känner du själv eller någon nära dig oro och stress? 

Nio konkreta tips som minskar oro:  

1. Grubbla inte ensam.
2. Tala med någon om din oro och dina känslor.
3. Umgås med någon som du känner dig trygg med, även om du inte vill prata om det du känner och tänker. 
4. Fortsätt göra saker du mår bra av. 
5. Bibehåll rutiner.
6. Aktivera dig fysiskt.
7. Försök att balansera dina tankar och undvika tänka i ”svart eller vitt”. 
8. Enkla avslappnings- och andningsövningar kan hjälpa dig finna lugn i stunden. 
9. Erbjud din hjälp till andra. Ibland hjälper det att flytta fokus från sig själv till någon annan. 

Mer stöd hittar du på Röda Korsets webbhubb för psykisk hälsa.

För dig som vill fördjupa dig ytterligare och praktiskt pröva på så kan du gå den interaktiva kursen Våga möta.

 

Stöd inom den egna gruppen

Som rödakorsare vill vi alltid stödja och lindra när världen omkring blir kaotisk. Det är viktigt att söka stöd hos varandra i en verksamhetsgrupp, hitta egna strategier för att stå ut i ovisshet.

Här kommer tre konkreta tips kring att satsa på frivilligas välmående. Detta för att få till och behålla ett hållbart engagemang:

 

1. Skriv in trivselaktiviteter för verksamhetsgruppen. Detta så ni har tid för varandra och gör något trevligt. Ta en fika, läs en bok, diskutera en film. Att tillsammans lära sig något nytt eller diskutera aktuella ämnen kan förstärka lusten och viljan i engagemanget.

2. Ha regelbundna avstämningar så att ni hinner ses och peppa varandra om uppdragen är utmanande.

3. För er som haft särskild verksamhet under sommaren – glöm inte bort att tacka varandra och uppmärksamma allt det fina arbete som ni gjort. Avsluta tillsammans, dra lärdomar och vila en stund. Därefter är det kanske dags för nya uppdrag och utmaningar, kom då ihåg att planera för återhämtning och meningsfulla träffar också i frivilliggruppen.

Avslutningsvis, låt grundprinciperna och de fem nyckelorden om att främja lugn, trygghet, tillit, samhörighet och hopp vara det som ni bygger verksamheten på, både för deltagare och frivilliga.

 

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!