Så kan du stötta de som berörs av jordbävningskatastrofen i Turkiet och Syrien

Åtta enade händer mot varandra

Möjligheten att hjälpa eller att få stöd är inte begränsad till händelsernas centrum. Här hemma i Sverige pågår varje dag verksamheter som är till stöd för de som drabbats av jordbävningskatastrofen.

Vad kan du göra för att hjälpa till?

  • Fråga hur personer i din omgivning mår, särskilt om du tror att de kan vara oroliga. Vill du ha hjälp i att möta personer med starka reaktioner kan du till exempel gå den interaktiva kursen "Våga möta".
  • Hjälp till att samla in pengar till exempel genom second hand-verksamhet eller genom att värva medlemmar och givare.
  • Bidra med pengar om du har möjlighet. Du kan också hjälpa till genom att skänka kläder och annat till någon av Röda Korsets Second hand-butiker som i sin tur brukar skänka överskott till katastrofinsamlingen.
  • Engagera dig på det sättet du brukar i Röda Korset. Även om verksamheten inte är direkthjälp till de jordbävningsdrabbade områdena kan den vara viktig för att ge personer som mår dåligt en trygg plats och för att sprida kännedom om Röda Korset vilket kan bidra till insamlingen för de drabbade.

Hos en del väcker händelserna också oro

Svåra händelser påverkar människor på olika sätt. Hur vi reagerar och vad vi gör i utmanande situationer hänger ihop med vem vi är, vad vi varit med om tidigare i livet och en rad andra faktorer.

Viktigt för alla är att bli bemötta i situationen och få vara den en är. Ibland kan det kännas svårt att möta någon som reagerar väldigt starkt i en situation – en kan känna sig osäker och kanske till och med tycka att det är lite obehagligt. En vill inte göra situationen värre och är rädd för att säga fel saker. Bara att du gör något ökar en medmänniskas möjlighet att sänka sin stressnivå och kunna hantera situationen. Det är lätt att känna sig otillräcklig när svåra katastrofer inträffar, men det finns mycket vi kan göra för att hjälpa till. Även små insatser är viktiga.

Känner du själv eller någon nära dig oro och stress

På vår hemsida hittar du en blandning av faktaartiklar, intervjuer med drabbade och experter. Där finns också animerade filmer med tips och råd om hur en kan hantera ensamhet, oro, stress, ångest och sorg. 

Nio konkreta tips som minskar oro 

Ta del av mer information och råd gällande psykisk hälsa på Rödakorset.se

Se webbinarium "Hur mår du?" i efterhand

Vill du lära dig mer om hur du kan vara ett stöd för människor i din närhet och kanske också få inspiration om hur du själv kan må bättre? Den 14 februari bjöd Hälsa och vård in till ett webbinarium där de presenterade vår webbhubb om psykisk hälsa.  

 

Inspelning av webbinariet går att ta del av här.

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!