Så får du till ett effektivt lärande

Utbildningsenheten delar med sig av sina metoder för att få till ett mer effektivt lärande. Först ut är för dig som ska hålla utbildningar, möten och träffar online.

Skapa en närvaro i det digitala rummet

Det är lätt att som deltagare uppleva ett avstånd till utbildaren eller mötesledaren. Det digitala rummet kan upplevas som ovant och faktiskt litet skrämmande. Det fysiska avståndet kan upplevas som ett mentalt avstånd. Därför är det viktigt att du skapar en avslappnad atmosfär i det digitala rummet.

Det kan du börja göra redan genom ditt sätt att prata med deltagarna under den digitala incheckningen. Men det handlar också om deltagarnas ”mentala incheckning”. Den mentala incheckningen kan genomföras på olika sätt – antalet deltagare styr förutsättningarna. Vid ett mindre antal kan du exempelvis låta alla deltagare kort berätta var de befinner sig rent fysiskt och vad de ser när de tittar ut genom fönstret. Du kan också be dem uttrycka sina förväntningar på utbildningen/mötet.

Vid ett större antal deltagare finns inte tid att gå laget runt, då finns det andra sätt för deltagarna att checka in mentalt. Du kan be dem svara på en fråga i möteschatten eller be dem använda andra funktioner i det digitala rummet för att aktivera dem från början. En viktig del i att skapa närhet är att alla har på sina kameror. Det finns tillfällen då hastigheten på bredbandet skapar begränsningar men det bästa är om alla använder kameran.

Avsätt tid för att kontrollera tekniken

Det kan verka självklart, men tid för teknikstrul glöms faktiskt ofta bort. Det tar tid från den viktiga mötestiden om tekniken inte fungerar. Skapa utrymme i din planering så att deltagarna kan logga in i mötet en stund innan själva mötet. Då har alla tid att kontrollera om mikrofon, kamera och uppkoppling fungerar. Det blir också en stund att småprata litet innan mötet. Om ditt möte startar 18:00 så informera redan i kallelsen att den tekniska incheckningen börjar 17:45. Är det ett stort antal deltagare så ge dig själv och deltagarna en halvtimme för detta moment. Det ger dig och deltagarna en chans att börja utbildningen eller mötet på utsatt tid. Är det många av deltagarna som är ovana och osäkra så kan du även erbjuda ett tillfälle en till två dagar innan för att logga in på prov.

Fler tips för ett effektivt lärande kommer under juni och vi kommer också att samla alla tips i Kunskapsbanken. Har du tips och verktyg du vill dela med dig av – maila oss på utbildning@redcross.se

Stöd för vilka digitala verktyg du kan använda

Verktyg för digitala möten - för förtroendevalda 

Verktyg för digitala möten - för anställda

 

 

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!