Så bidrar vi till trygghet efter våldsdåd

Våra volontärer trygghetsvandrar och erbjuder krisstöd efter sprängning i Hässelby.

När våldsdåd i samhället sker, som skjutningar och sprängningar, skapar det oro och otrygghet för många. Kretsar kan bidra med viktiga trygghetsskapande insatser i närområdet för att minska den sociala oron och bygga trygghet.

Oro och otrygghet i samhället växer när våldsdåd sker, inte minst i bostadsområden och när barn och unga är inblandade. Trygghetsskapande arbete görs med fördel relativt snart efter att ett våldsdåd inträffat. Samtidigt, för att bygga tillit och trygghet så krävs uthållighet. Därför är det viktigt att kretsar samverkar med andra lokala aktörer och att vi planerar för en långsiktighet i våra insatser.

Stöd och guider för kretsar

På Kunskapsbanken hittar ni samlat stöd och hänvisningar, som kan användas när ni i kretsen ska planera och genomföra trygghetsskapande insatser efter våldsdåd: Så bidrar vi till trygghet efter våldsdåd

Läs också mer på vår hemsida om våldsvågen i Sverige.

Gör en lokal insats

Kretsar kan bidra med att skapa trygghet i närområdet genom olika insatser: till exempel trygghetsvandringar, att öppna upp mötesplatser, genomföra trygghetsskapande aktiviteter utomhus, erbjuda psykosocialt stöd vid en minnesplats eller andra insatser som passar de lokala förutsättningarna.

Behöver ni stöd och inspiration för att komma igång?

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!