På rednet.rodakorset.se använder vi kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. 

Läsa mer om kakor

Rödakorsvärdarna åter till sjukhusen

Rödakorsvärdar

Efter en pandemilång paus väntar nu många grupper med rödakorsvärdar ivrigt på att komma tillbaka till sjukhusen. I Katrineholm pågår förberedelserna inför nystarten. Och det med större frivilligstyrka än tidigare.

Rödakorsvärdarna på sjukhus var troligen bland de som märkte av pandemin snabbast. De blev tidigt pausade från sina uppdrag när sjukhusen bommade igen för besökare. Av de totalt 63 sjukvårdsinrättningar där rödakorsvärdar fanns före 2020 har få grupper kunnat hålla i gång under pandemin. Och de få som kunnat, har behövt göra anpassningar i sina uppdrag.

Nu när allt fler har blivit vaccinerade och det akuta trycket på sjukvården minskat, börjar sjukhusdörrarna sakteligen öppnas för rödakorsvärdarna. I Katrineholm väntar man på klartecken från regionens smittskyddsläkare. Och när det blir dags att återgå till uppdraget är det inte säkert att allt är precis som det en gång var:

— Från sjukhusets sida funderar de på att ge oss visirer när vi är i uppdrag men vi ska ha möte med vår kontaktperson i oktober och då får vi veta mer, berättar Ingrid Arvidsson som är frivilligledare för rödakorsvärdar.

Många av de gamla frivilliga är kvar

Och det är många frivilliga som runt om i landet längtar efter att komma i gång, även om behovet av att rekrytera nya också finns. I Katrineholm har några rödakorsvärdar slutat under pandemin men samtidigt har man sex nya på ingång.

— Två av de nya var engagerade i vaccinationsstödet som vi gav under våren och sommaren, berättar Ingrid.

När frivilliga nu är fler än innan pandemin och egentligen fler som behövs för verksamheten, har Ingrid planer på att undersöka om det finns behov av att utöka verksamheten även till akuten. Rödakorsvärdarna på Kullbergska sjukhuset har hittills, i över 50 års tid, utgått från entrén.

Nätverksträff för frivilligledare/ansvariga för rödakorsvärdar

I september hölls ett nationellt nätverksmöte för frivilligledare eller andra ansvariga för rödakorsvärdar för att tillsammans diskutera möjligheter och utmaningar i att komma i gång. En ny nationell nätverksträff sker 8 november kl. 16-17 anmäl dig här

Är din krets intresserad av att starta eller vill ha stöd i att komma igång med rödakorsvärdar i sjukvården? Det finns stöd att få. Titta på denna sida på Kunskapsbanken och/eller hör av dig till Infoservice!

 

 

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!