På rednet.rodakorset.se använder vi kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. 

Läsa mer om kakor

Rödakorskunskapskurs i Karlstad: ”Hurra! Vi ses igen och lär oss tillsammans”!

Material rödakorskunskap

Tänk att det kan vara så roligt att samlas en fredagseftermiddag för att gå en kurs. Det är i varje fall den känslan som rödakorskunskapsutbildaren Monika Jansson i Karlstad fick när klockan passerade 15 en fredag i mitten på september.

- Det var nästan två år sedan jag höll en kurs med deltagare i samma rum som jag själv befann mig i, säger Monika. Några fåtal kurser på distans har det blivit, så att jag har hållit kunskapen vid liv” fortsätter hon, men visst är det roligare att ses på riktigt igen.

Nyfikenhet är en av de bästa formerna för lärande

Det var en handfull glada rödakorsare från två kretsar som träffades denna fredag och snudd på alla råkade vara frivilliga i respektive krets Second hand-butik. Samtliga var nyfikna på att få veta mer om organisationen de är aktiva i och just nyfikenhet är den nog bästa förutsättningen för lärande.

- Att genomföra en rödakorskunskapskurs är så himla roligt och lärorikt även för mig som kursledare, säger Monika. Inget kurstillfälle är det andra likt, då jag försöker att möta deltagarna där de är och tillsammans med dem hittar svar på frågor och funderingar, dilemman och konkreta problem som de stöter på i sina verksamheter. Och dessa har varit olika alla de 11 år jag utbildat.

Fokus på grundprinciper och vad som gör oss unika

Det blev långa samtal om grundprinciperna och deras betydelse, denna fredag. Krigets lagar, emblemen och vårt beredskapsuppdrag, i krig och i fred stöttes och blöttes också.

- Det är just dessa delar jag lägger mest tid och vikt vid under timmarna vi har tillsammans”, förklarar Monika. Föreningsdemokratin är också viktigt att beröra, men i och med att den liknar de flesta andra föreningars demokratiska process vill hellre jag ge tid åt det som gör oss, rödakors- och rödahalvmånerörelsen, unika.

Bilden från Aleppo berör

När den sista bilden för dagen och historien om den avslutats sa en av deltagarna långsamt: ”Den bilden berörde”. Historien om det delade Aleppo och det förtroende som Syriska Röda Halvmånen fick från alla sidor är kraftfull och därmed också en av de viktigaste bilderna i presentationen.

- För genom detta tydliga exempel kan jag visa hur viktigt det är att vi som rödakorsare varje dag, i varje möte med varje enskild människa arbetar utifrån grundprinciperna, upprätthåller respekten för skyddsemblemen och värnar om det förtroendet som finns för vår organisation, lokalt, nationellt och internationellt, avslutar Monika. Det är mitt mål med rödakorskunskapen.

Mer information om rödakorskunskapskursen

Samlingssida om grundprinciperna

 

 

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!