"Rödakorskunskapen kan vara ett sätt att lyfta samtalet "

Victoria Wågert

Så säger Victoria Wågert, utbildare i rödakorskunskap när berättar hon om sitt första uppdrag.

Berätta lite om din första kurs i rödakorskunskap

Målgruppen var frivilliga från olika verksamheter i Tjustbydens rödakorskrets i Västervik. Det var både nya frivilliga och frivilliga som varit med i många årtionden. Jag fokuserade på grundprinciperna, samtal och inspiration. Jag vill att deltagarna ska känna stolthet över allt det fantastiska arbete de gör i sina verksamheter och känna att de är en del av en stor rörelse som gör skillnad och att vi tillsammans skapar en humanare värld.

Jag fick ett varmt mottagande och rundvisning i deras fina Second Hand och mötesplats, så jag hann inte bli nervös. Tyvärr fick jag inte riktigt till det med tekniken, så det blev ett “manuellt” kurstillfälle utan presentation eller filmer vilket inte kändes idealistiskt. Inför nästa gång ska jag vara ännu bättre förberedd för att inte ha möjlighet att visa bilder eller presentationer. Trots denna lilla missräkning blev det en jättefin kväll med kunskapsutbyte och givande diskussioner.

Jag har hållit i rödakorskunskap för frivilliga i Malmökretsen många gånger, men det var några år sedan så detta var första gången med det uppdaterade materialet.

Varför utbildar du i rödakorskunskap?

För att det är roligt och viktigt.

Vad ser du mest fram emot med att utbilda i rödakorskunskap?

Att träffa frivilliga i olika verksamheter och inspireras av deras erfarenheter, engagemang och kunskap. Och alla intressanta samtal och diskussioner. 

Varför är det så viktigt med rödakorskunskap?

Rödakorskunskapen och grundprinciperna är kompassen och ryggraden i hur vi som rödakorsare agerar. Det är även ett tillfälle att lära känna och inspireras av varandra i en krets eller en grupp. Till vardags kan det vara mycket praktiskt som måste avhandlas, och rödakorskunskapen kan vara ett sätt att lyfta samtalet.

Något övrigt du vill tillägga?

Jag ser fram emot nästa gång!

*****

Om Rödakorskunskap

Kunskap om vår organisation och de värderingar vi arbetar efter är grunden för allt rödakorsarbete. Det ger en trygghet och förankring, vilken roll du än har inom Svenska Röda Korset.

Kursen rödakorskunskap ger alla rödakorsare en gemensam grund om vilken organisation vi är, vad vi står för och vad som gör oss unika.

Målet är att rödakorsare har kunskap om rödakors- och rödahalvmånerörelsens grundprinciper samt kännedom om Röda Korsets arbete, både nationellt och internationellt. Dessutom att få känna en stolthet över organisationen och att jag som rödakorsare bidrar genom mitt arbete. 

Kursen är obligatorisk för alla frivilliga, förtroendevalda och anställda. Den är dels ett första steg för dig som ska engagera dig inom Svenska Röda Korset, men också en bra repetition för dig som varit aktiv ett tag.

Kursen kan genomföras som fysisk kurs (bokas via utbildning@redcross.se) eller via webbkursen som nås via kursportalen Learnster.

 

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!