Röda Korsets second hand i Västerhaninge har öppnat igen

Introduktionsmöte i Västerhaninge

Så här gick det till när nya frivilliga rekryterades för att kunna fortsätta bedriva verksamheten.

Under våren har second hand-butiken i Västerhaninge hållits stängd.
En känsla av oro och frustration har drabbat de frivilliga i som varit tvungna att hålla sig isolerade i den minst sagt unika situation denna vår. Oro om hyran, att hålla stängt och om att förlora tidigare frivilliga.

Enheten Lokal och regional utveckling har hört liknande tankar och ängslan från flera kretsar. Vi beslutade att ge stöd lokalt till en första krets.
Rekrytering av nya frivilliga inleddes. Vi lade upp en annons i ReachMee (Röda Korsets rekryteringsvektyg), kretsen lappade i området och av ungefär 15 anmälda, nappade fem.

Vi bokade en tid för introduktion. Hela teamet från lokal och regional utveckling åkte ut för att vara med på mötet och samla erfarenhet eftersom liknande stöd kan bli aktuellt till andra kretsar, och en av oss höll i själva miniintroduktionen. Vi började i parken bakom second hand-butiken. Där fick de nya frivilliga lyssna på grunderna i Röda Korset, information om att vara frivillig, säkerhet, uppförandekod och hänvisning till kurser på nätet.

Därefter gick vi till butiken, där ordförande och ytterligare en frivillig från kretsen tog emot och hade förberett en introduktion av själva butiken. Alla fick en t-shirt och en fördelning av ansvarsområden föreslogs. Två kommer ta hand om kassan (som inte kommer hantera kontanter utan bara swish och kort), en kommer välkomna och säkerställa att antalet besökare inte överstiger det uttänkta antalet utifrån lokalens storlek, en kommer hålla koll på att kläder och saker hänger och står där de ska och en är ansvarig för nycklar, öppning och stängning. Vana frivilliga kommer finnas i den bakomliggande lokalen om stöd behövs, men avstånd och handsprit är a och o för att skydda alla.

Det var väldigt inspirerande och roligt att så konkret kunna samverka för att göra skillnad lokalt.
På onsdagen före midsommar öppnade butiken i Västerhaninge igen och ansvariga i kretsen kan åter sova gott!

 

 

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!