På rednet.rodakorset.se använder vi kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. 

Läsa mer om kakor

Röda Korsets krisstödjare - övade, beredda och på plats när det händer

Krisstödjare på plats på Viking Lines terminal i Stockholm när passagerarna från det grundstötta fartyget Viking Grace anlände. November 2020.

Lördagen den 21 november gick Viking Lines fartyg Grace på grund utanför Mariehamn. På begäran av Viking Line väntade tre av Röda Korsets krisstödjare på terminalen dagen efter då passagerarna kom tillbaka till Sverige.

När grundstötningen precis ägt rum tog Röda Korsets tjänsteperson i beredskap (TIB) snabbt kontakt med både Finländska Röda Korset och med Viking Line för att höra efter vilket eventuellt stöd som kunde behövas. Passagerarna skulle inte komma tillbaka till Sverige förrän på söndagen men möttes då av tre av Röda Korsets krisstödjare på terminalen. De återvändande passagerarna möttes av igenkännande och uppskattande leenden. Någon hade brytt sig. Ibland räcker det så gott.


”Allt var lugnt för oss 3 krisstödjare . Enbart 21 av passagerarna hade varit med om grundstötningen. Allt gott. Inger, Ina och Annika.” 

 

Det här var andra gången på kort tid som Röda Korsets krisstödjare engagerades efter en grundstötning. Den 20 september körde fartyget Amorella på grund, också i Ålands skärgård. I enlighet med det avtal som Svenska Röda Korset har med Viking Line erbjöd vi också då krisstöd vid ankomsten till Stockholmsterminalen.


Röda Korset i Sverige och Finland samövade så sent som i fjol på att på bästa sätt ta hand om finländska turister som råkat ut för en trafikolycka i Sverige under deras färd hemåt med fartyget Grace. Tack vare den övningen har vi upparbetade relationer med Finska Röda Korsets Ålandsdistrikt, vilket underlättat kontakterna i samband med de senaste skarpa händelserna.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!