Röda Korsets dag 8 maj – Årets Rödakorskrets och Årets Rödakorsare 2022

Idag den 8 maj är det Röda Korsets dag – det är vår dag och en dag att fira.

Vi vill tacka alla er frivilliga och uppmärksamma ert viktiga engagemang både i Sverige och i världen. De senaste åren har bjudit på både utmaningar och massvis med utveckling. Mer än någonsin behöver ni – våra kretsar, frivilliga och anställda – tack och pepp för allt ni driver och gör. 

Den här dagen vill vi uppmärksamma alla rödakorsare!  

Nytt för i år är att vi har vi instiftat ett pris i två kategorier: Årets Rödakorskrets och Årets Rödakorsare. Utmärkelserna kommer att delas ut varje år på Röda Korsets dag den 8 maj​ av Svenska Röda Korsets ordförande. Kommande år kommer det att vara en nomineringsprocess där kretsar och volontärer får nominera till de två priserna. 

Växjö Rödakorskrets tilldelas utmärkelsen Årets Rödakorskrets 2022 

Med handlingskraft och nytänkande har Växjökretsen utmärkt sig inom flera områden under det gångna året. Med ett lyhört och snabbfotat arbetssätt har kretsen bland annat genomfört fina informationsinsatser kring vaccinationer, rekryterat nya volontärer och varit delaktiga i mottagandet av människor på flykt från Ukraina. Vid sidan av dessa krävande insatser har kretsen drivit en transparent och genomtänkt process för kretssammangående. Allt i enlighet med Röda Korsets grundprinciper. 

Susanna Engman tilldelas utmärkelsen Årets Rödakorsare 2022 

Susanna har under året visat på ett betydande engagemang inom Röda Korsets verksamheter på lokal och regional nivå. Hon är mycket handlingskraftig och väldigt kunnig, såväl i frågor som handlar om krisberedskap som i operativa och strategiska frågor. Hon kan se exakt vad som behöver göras och när och hon får det gjort. Susanna är en resurs inte bara i Nyköping utan för hela organisationen. 

Se prisutdelningarna här 

Kriterier Årets Rödakorskrets 

Priset delas ut årligen till en krets inom Svenska Röda Korset. ​ 

Priset delas ut till en krets som inom det befintliga året utmärkt sig inom kategorierna samarbete, tillväxt (ink frivilligrekrytering), utveckling och/eller innovation inom någon av de verksamheter eller hela kretsverksamheten. Kretsens arbete ska utgå från grundprinciperna. ​ 

Kretsar som varit aktiva mindre än 6 månader eller inte bedriver annan verksamhet än försäljning är inte aktuella för att få priset.  

Kriterier Årets Rödakorsare 

Priset delas ut årligen till en person inom Svenska Röda Korset som är frivillig, förtroendevald eller / och anställd på kretsnivå. ​ 

Tjänstepersoner kan inte få priset. ​ 

Detta pris tilldelas en person som under det gångna året har visat på ett betydande engagemang inom Svenska Röda Korsets verksamheter på lokal eller regional nivå.  ​ 

Under året ska personen med utgångspunkt i grundprinciperna agerat på ett handlingskraftigt och medmänskligt sätt och varit ett föredöme. Engagemanget kan vara både av innovativ art likväl som ett mångårigt arbete.  

Vad är Röda Korsets dag?

Röda Korsets grundare Henry Dunant föddes 8 maj 1828 i Geneve, Schweiz. Därför har den 8 maj blivit Röda Korsets dag och den firas över hela världen. Han var den första person att ta emot Nobels fredspris 1901. Sedan 1901 har Rödakors- och Rödahalvmånerörelsen fått Nobels Fredspris ytterligare tre gånger.

 

 

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!