Röda Korset vill se en mer human migrationspolitik

Anna Hägg Sjöquist

I en debattartikel lyfter Anna Hägg-Sjöquist, ordförande för Röda Korset, flera punkter där regeringen måste agera för mer långsiktiga och humana lösningar i migrationspolitiken.

Allt fler människor befinner sig i akut utsatthet. Röda Korset möter dagligen människor som känner en stor rädsla att utvisas till länder där grundläggande rättigheter inte kan garanteras, och människor som inte har tak över huvudet eller mat för dagen.

Regeringens åtstramningar i en redan mycket restriktiv migrationslagstiftning riskerar att leda till svåra humanitära konsekvenser. Dessutom förväntas människor som kommer till Sverige för att söka skydd att klara sig på en dagersättning om 71 kronor, ett belopp som inte justerats sedan 1994.

Röda Korset har historiskt tagit ett stort ansvar i svenskt flyktingmottagande och för att möta humanitär utsatthet. Det kommer vi fortsätta göra. Nu måste regeringen agera för att säkerställa rättigheter och trygghet för dem som söker skydd i Sverige:

  • Höj dagersättningen för alla asylsökande och de som omfattas av massflyktsdirektivet till en nivå som går att leva på. Migrationsverket måste även se över sin praxis kring ersättningar så att grundläggande behov alltid tillgodoses. För dem som fått beslut om avslag men inte kan återvända måste rätten till boende och en rimlig dagersättning återinföras.

  • Vi vill se åtgärder som påskyndar och förenklar för familjer att återförenas. Nya lagförslag som påverkar människor på flykt eller i utsatthet måste alltid ta hänsyn till de humanitära konsekvenserna.

  • Vi uppmanar även Tidöpartierna att se över sin retorik om hur samhällsutmaningar och människor i utsatthet beskrivs. Den retorik som just nu förs riskerar snarare att öka motsättningar och göda det skuggsamhälle som Tidöpartierna önskar motverka.

Läs hela debattartikeln här

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!