Röda Korset medverkar i världsunik utställning om poesi från Auschwitz

Ordförande Margareta Wahlström tillsammans med Bożena Janinas son, professor Adam Zdunek på Polska institutet.

I år är det 75 år sedan koncentrationslägret Auschwitz befriades. Det är även 75 år sedan Röda Korsets hjälpaktion Vita bussarna styrde mot ett Europa i fullt krig för undsätta fångar i koncentrationslägren, främst från de nordiska länderna.

Under våren har Polska institutet i Stockholm visat en utställning som heter ”Häftet med dikter från Auschwitz”. Utställningen lyfter fram poesi av kvinnliga koncentrationslägerfångar och då särskilt den före detta lägerfången Bożena Janina Zdunek (f. Musiewicz). Hon och flera av lägerfångarna kom till Sverige tack vare Vita Bussarna och fick här grunden till ett nytt liv.

Skrivhäftet med dikter nedskrivna i Auschwitz har aldrig förr visats offentligt och är ett världsunikt dokument. Det innehåller 17 dikter samt ett smärre antal brottstycken av dikter. Fångarna var tvungna att komponera dikterna i huvudet, men Bożena Janina Zdunek kunde dem alla utantill och tillsammans med sina medfångar skapade hon häftet som varit i familjens ägo sedan ankomsten till Malmö den 1 maj 1945.

Även Svenska Röda Korset medverkar i utställningen genom historien om Vita bussarna och foton från svenska rödakorsförläggningar. I sitt tal vid invigningen framhöll ordförande Margareta Wahlström vikten av att fortsätta lyssna till dem som vittnar, denna gång kvinnorna som diktade. Hon lyfte också fram modet hos dem som medverkade i räddningsaktionen Vita bussarna. Det var trots allt fullt krig och bomberna föll. Den farligaste räddningsaktion som organisationen någonsin gjort, konstaterade hon.

Utställning visas online fram till 31 maj 2020.

(Foto: Kania Nord)

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!