På rednet.rodakorset.se använder vi kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. 

Läsa mer om kakor

Röda Korset i insats efter explosion i Beirut

Foto från LRC insats efter explosionen i Beirut, Libanon den 4 augusti 2020.

Våra kollegor i Libanesiska Röda Korset är på plats i kaoset efter den fruktansvärda explosionen som drabbade Beirut på tisdagen. Människor i Beirut behöver vår hjälp och vi har därför startat en öronmärkt insamling.

 

Röda Korset på plats efter explosionen

Som många av oss redan fått höra och ta del av från media så är våra kollegor i Libanesiska Röda Korset på plats i kaoset efter den fruktansvärda explosionen som drabbade Beirut på tisdagen. Hela 375 akuta medicinska team med 75 ambulanser från Libanesiska Röda Korset arbetar mot klockan för att rädda skadade.

Behov av vård och tak över huvudet

Röda Korset i Libanon ryckte ut omedelbart för att undsätta skadade och chockade. Även första hjälpen-stationer sattes snabbt upp för att underlätta tillgången till vård. Det främsta hjälpbehovet är i dagsläget medicinsk vård och tak över huvudet. Befolkningen i Beirut uppmanas även att ge blod då tusentals skadats.

Katastrof i ett redan drabbat land

Libanesiska Röda Korset är en erfaren förening som har stor erfarenhet av arbete i krig och kris. Specialiteten är ambulanssjukvård och just nu pågår en kamp mot klockan för att föra skadade till sjukhus som dessvärre skadats och redan är överfulla. Vägar och byggnader är också skadade eller förstörda i det drabbade området. Det kan vara farligt att ta sig fram i rasmassorna och detta försvårar givetvis hjälpinsatsen. Situationen kompliceras onekligen ytterligare av covid-19 och den ekonomiska kris som uppstått under senaste åren samt den utsatthet som många palestinska och syriska flyktingar lever i, i Libanon. Till ytan är landet ungefär lika stort som Skåne och av de drygt 6 miljoner som bor där är cirka 1,8 miljoner flyktingar – detta gör att Libanon har högsta andel flyktingar per capita i världen.

Stöd medmänniskor i Beirut

Människor i Beirut behöver vår hjälp och vi har därför startat en öronmärkt insamling. Medel kommer att gå till akut stöd ur Röda Korsets internationella katastroffond samt till fortsatt återuppbyggnad och vårt löpande arbete på plats längre fram.

Mer information om vad vi gör på plats efter explosionen Beirut finns på rodakorset.se

Information till kretsar som samlar in pengar

Insättning: BG 900-8004. Märk insättningen med redovisningskoden 2020536

Swishnummer: 1230868075

Material som bössbanderoller, bösskyltar, annonser för sociala medier och liknande kommer att skickas ut till aktivitetsledare för insamling med kopia till kretsordförande. Har ni inte fått? Hör av er till Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!