På rednet.rodakorset.se använder vi kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. 

Läsa mer om kakor

Vi hjälps åt att hålla öppet

Med anledning av de nya restriktionerna som började gälla den 24 november vill styrelsen i följande brev förmedla råd kring hur detta påverkar våra verksamheter.

Kära vänner,

Mot bakgrund av att Regeringen har fattat beslut om att det som huvudregel är förbjudet att anordna allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än åtta deltagare med syfte att motverka smittspridningen av covid-19, vill vi förmedla ett budskap som kan vara till stöd under de kommande veckorna.

Merparten av våra verksamheter berörs inte direkt av dessa nya restriktioner då de inte är att betrakta som allmänna eller offentliga. De är inte organiserade av en offentlig aktör och är inte heller öppna för allmänheten utan riktade mot en specifik målgrupp.

Vi är alla eniga om att det vid alla typer av kriser skall gå att nå Röda Korset. Många av er har under våren och sommaren visat att vi kan coronasäkra verksamheter, mötesplatser och butiker, och att vi är rädda om både kunder och personal. Röda Korset behövs i tider av kris och oro. Vi ser att pandemins konsekvenser blir mer långvariga än vad vi kanske hade hoppats, nya restriktioner och skärpta råd fortsätter påverka människors dagliga liv och situation. Medmänskliga möten som bryter isolering och ofrivillig ensamhet är viktigare än någonsin. Just nu är det kanske många människor som känner sig extra nedslagna. Tänk på hur viktigt ett samtal och kanske en kopp kaffe är för bara en enda av dessa.

Många kretsar har gjort ett utomordentligt bra jobb under detta år genom att vid behov ställt om sina verksamheter och varit uppfinningsrika. För många andra har det av olika skäl varit svårt. Och det finns förståelse för att det är svårt. Vi behöver hålla ut, inte ställa in, ställa om – försöka hålla öppet med respekt för restriktioner, hitta nya former för att nå ut. Till exempel att flytta verksamheter utomhus eller digitalt.

Kretsstyrelsen har ansvaret att ta beslut om start eller omställning av verksamhet. Även beslutet att pausa en verksamhet tas av styrelsen. Agera utifrån de lokala förutsättningarna och behoven för att göra en risk och konsekvensbedömning av verksamheten. Styrelsen behöver se vilka råd och riktlinjer som gäller i dess region och se om verksamheter går att bedriva på ett smittsäkrare sätt. Till exempel att ställa om till digitala träffar, vara utomhus, ha en större lokal, att begränsa antal deltagare. Går det att hålla avstånd, krävs andra förväntningar av frivilliga och deltagare, osv.

Tänk på att det är viktigt att frivilligledare, frivilliga och anställda i kretsen får praktisk och enhetlig information för vad som gäller enligt kretsstyrelsens beslut. Och kom ihåg, allt behöver inte göras av befintliga frivilliga. Många av er har redan fått nya frivilliga som stödjer verksamheterna.

Liksom kretsarna håller alla Röda Korsets kontor öppet och även Röda Korsets center för behandling av krigsskadade och torterade. I det som följer kommer ni hitta både fakta och råd om hur ni kan arbeta vidare. Det finns också stöd att få.

  • Regeringens nya restriktioner kring allmän sammankomst eller offentlig tillställning med fler än åtta deltagare gäller inte för merparten av våra verksamheter då dessa inte är att betrakta som allmänna eller offentliga. De är inte organiserade av en offentlig aktör och är inte heller öppna för allmänheten utan riktade mot en specifik målgrupp.
  • Våra mötesplatser, med eller utan second hand, eller caféer behöver inte stängas utifrån de nya restriktionerna.
  • Det är viktigt att vi fortsätter att ha öppet om vi kan. Många delar av samhället har stängt och därför är det viktigt att vi fortsätter bedriva våra verksamheter i den mån det är möjligt. Det kommer innebära att vi pausar vissa, ställer om till digitala verksamheter och anpassar andra så att det går att genomföra på ett så smittsäkert sätt som möjligt.
  • Ställ om genom att göra en risk- och konsekvensbedömning av verksamheten utifrån de lokala förutsättningarna och behoven. Styrelsen behöver utgå från de lokala allmänna råd som gäller i respektive region. Undersök om verksamheten går att bedriva på ett smittsäkert sätt genom till exempel att ställa om till digitala träffar, vara utomhus, ge ersättning för att frivilliga använder sin bil i stället för kollektivtrafik, ha en större lokal eller ett begränsat antal deltagare.
  • Vi ska följa Folkhälsomyndigheten råd. Detta gäller både interna möten och i möten med andra. Undvik att vara för många på samma gång i verksamheten eller på mötesplatsen. Max åtta personer är ett bra riktmärke.
  • Kretsstyrelsen är ansvarig och har mandat att ta beslut kring uppstart eller omställning av verksamhet samt om en verksamhet ska pausas.

Under kommande vecka uppdaterar vi information på Rednet och ger svar på de mest frekventa frågorna. Här finns också verksamhetsspecifik information.

Om ni har några frågor hör av er till Infoservice. Ring eller mejla, alla vardagar kl.10.00–12.00 och 13.00–16.00, tel: 0771–19 95 00 mejl: info@redcross.se

Vi hjälps alla åt både att hålla öppet och att hålla energin uppe.

Svenska Röda Korsets styrelse
genom Margareta Wahlström, ordförande

 

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!