Rapport från Krisberedskapsövning 2023

Kvinna som antecknar vid möte, 2021

Under våren har ett flertal kretsar övat sin krisberedskap genom det första steget i den nationella övningen Röda Korsets Krisberedskapsövning 2023 (SRK23).

Den första övningsdelen var en så kallad skrivbordsövning vilket innebar att övningsdeltagarna pratade om ett förbestämt scenario och resonerade fram till hur kretsen skulle ha agerat om det hade varit skarpt läge. Detta övningsmoment gav kretsen tillfälle att se över sin larmlista, inventera hur många frivilliga som kunde hjälpa till och hur länge de var tillgängliga. Kretsarna fick även utföra en säkerhetsanalys inom övningsscenariot och fundera på vilken typ av stöd de kunde svara upp med. Slutligen fick deltagarna diskutera vilka samverkanspartners de skulle behöva ha i insatsen samt hur de får kontakt med dessa.

Det är mycket glädjande att kretsarna har fått och tagit möjligheten att öva sina krisberedskapsplaner, beslutsfattarförmåga samt kapacitet att hantera en ny och oväntad situation.

De första utvärderingarna från kretsarna kommer med fin återkoppling om att övningen har hjälpt dem att stärka sin förmåga att agera i kris. Främst uppger kretsar i sina utvärderingar att övningen har varit lärorik och intressant. Flera upplevde att de tack vare övningen har fått en tydligare bild av de förväntningar som finns på kretsens roll och gett dem ett större självförtroende inför att agera vid skarpt läge, både viktigt och kul! Många uppger också att övningen visat på vilka förbättringsmöjligheter kretsen har, några lärdomar som kretsar och frivilliga tar med sig är:

  • att utbilda fler frivilliga i de befintliga kurser som finns (utbildningar inom krisberedskap)
  • att identifiera och inleda samverkan med fler aktörer, exempelvis kommunen och lokala företag
  • att kretsen har en viktig roll inom den lokala krisberedskapen och att det underlättar att inventera kretsens kapacitet innan krisen inträffar.

Vill din krets också vara med och öva? Bara lugn, än finns det tid! Det går fortfarande bra att planera in ett tillfälle att utföra del ett av övningen. En steg för steg-instruktion för hur ni går till väga samt förslag på övningsscenarion ska ha skickats ut till er på kretsen men finns även i kunskapsbanken på Rednet.

Till hösten kommer även en påbyggnad till vårens övningsdel, del två av SRK23 kommer att rikta sig specifikt till de olika särskilda rollerna inom Röda Korsets krisberedskap. Mer info kommer att delas på Rednet lite senare i år. Häng på, det blir roligt!

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!