Räddades av Vita bussarna – ordna visning av dokumentär

Nelly och Nadine, två överlevare från Ravensbrücks koncentrationsläger. De är huvudpersonerna i dokumentären Nelly och Nadine som handlar om när de möts och förälskar sig i varandra i Ravensbrücks koncentrationsläger 1944. Trots att de skiljs åt hittar de åter varandra efter krigets slut och lever resten av sina liv tillsammans.

Röda Korsets Vita bussar räddade flera tusen människor ur förintelseläger i slutet av andra världskriget. En av dessa är Nadine Hwang, en av huvudpersonerna i dokumentären Nelly och Nadine som möts och förälskar sig i varandra i Ravensbrücks koncentrationsläger 1944.

Trots att de skiljs åt hittar de åter varandra efter krigets slut och lever resten av sina liv tillsammans. Kretsar erbjuds att anordna egna visningar av dokumentären på sin lokala biograf – en chans att bjuda in medlemmar, frivilliga eller allmänhet och samtidigt informera om Svenska Röda Korset och våra lokala verksamheter.

Arkivfilmer från Vita bussen-aktionen

Dokumentären Nelly & Nadine är regissören Magnus Gerttens tredje film som utgår från arkivfilmer som filmades när den rödakorsledda Vita Buss-aktionen anlände med båt till Malmö hamn den 28 april 1945.

Ombord på båten fanns hundratals personer som räddats från olika koncentrationsläger, bland dessa fanns en kvinna vid namn Nadine Hwang.

Denna Nadine Hwang, en kinesisk ambassadörsdotter som räddats från Ravensbrücks koncentrationsläger av Svenska Röda Korset, är den ena huvudpersonen i filmen Nelly & Nadine. Det är en osannolik kärlekshistoria om två kvinnor som förälskar sig i varandra på julafton 1944 i Ravensbrück. Trots att de skiljs åt under krigets sista månader så lyckas Nelly och Nadine hitta varandra igen och lever sedan resten av sina liv tillsammans.

Se trailern här

Anordna egen visning på lokal biograf

Filmen har biopremiär den 18 mars. Det finns möjlighet för kretsar att anordna egna visningar på sin lokala biograf. Kostnaden är som vanliga biobiljetter men ofta finns bra grupprabatter. Mer information och beställning görs till föreningen Doc Lounge, via info@doclounge.se. Doc Lounge kan också hjälpa till att boka biograf och förhandla pris.

Passa på att bjuda medlemmar eller frivilliga på en filmvisning eller anordna ett event där allmänheten bjuds in och vi samtidigt kan informera om oss som organisation och våra verksamheter.

Mer information om Vita bussarna finns på vår hemsida

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!