På rednet.rodakorset.se använder vi kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. 

Läsa mer om kakor

Poströstning blir formen för kretsstämman i Stocksunds rödakorskrets

Hand med klubba

Först var kretsstyrelsen inne på en digital stämma, men med erfarenhet från sina digitala styrelsemöten vet de att det tar tid att lära sig digitala verktyg.

Victoria Fallenius valdes som ordförande för Stocksunds rödakorskrets förra året och det har varit ett lärorikt uppdrag, dels för att det var hennes alldeles första år som engagerad i Röda Korset och dels för att hon kom in som ordförande under ett år då sociala och fysiska möten begränsades nästan helt. Men Victoria menar att det inte bara har varit negativt, det har också gett möjligheter för en omställning som hade varit svår att få till annars. Kretsen arbetar idag med andra verksamheter än de traditionellt har haft tidigare och det har också lockat till sig nya grupper av människor.

Kretsen har tagit ett stort kliv i övergången till det digitala arbetssättet, deras styrelsemöten och andra möten hålls idag digitalt i Zoom. Victoria som till vardags arbetar som konsult inom marknadsföring och kommunikation i det egna företaget, menar på att det är tack vare digitala utbildningar och möten som hon har kunnat delta på så många. Att kunna sitta hemma efter jobbet och gå på en utbildning eller hålla i ett möte sparar så mycket tid. 

- Jag är imponerad över hur snabbt vi i Röda Korset har ställt om digitalt och jag har haft stor behållning av de utbildningar som har erbjudits, säger Victoria.

Ovissheten var det jobbigaste

Förra året i november-december började kretsstyrelsen planera för en stämma och det jobbigaste var ovissheten, att inte veta vad som exakt gäller då det kom nya bud titt som tätt med ändrade rekommendationer och restriktioner. Men också svårt att veta vilken stämmoform de skulle välja. Först var kretsstyrelsen inne på en digital stämma, men med erfarenhet från sina digitala styrelsemöten vet de att det tar tid innan alla känner sig bekväma och förstår hur de skulle använda verktyget. 

- Den digitala kunskapen hos våra medlemmar som brukar delta på stämmor och andra medlemsmöten är inte så hög, så vi kände att det inte var ett bra alternativ.  

De följde nyheterna och höll koll på det som skrevs på Rednet om kretsstämmor och såg där att det fanns en möjlighet att genomföra kretsstämman via poströstning. När kretsstyrelsen väl landade i att det var ett bra alternativ för kretsen, så var det väldigt smidigt och enkelt att förbereda för en sådan stämma. Mallar och rutiner fanns på Rednet så de kunde bara ladda ner och använda sig av det.

- Men det vi går miste om är punkten om sammangående som vi skulle vilja förankra och samtala med våra medlemmar om. Men det får vi ta på ett möte senare i år, vi är tre kretsar i Danderyds kommun som ska gå samman och hade tänkt förankra det hos våra medlemmar på kretsstämmorna. Men som sagt, vi tar det senare under året, säger Victoria.

Victoria tror att kretsen kommer fortsätta hålla digitala styrelsemöten även efter pandemin, eftersom det är så smidigt att ses och för att det sparar tid. Men hon tror inte att dessa möten kommer att ersätta de fysiska mötena utan vara ett komplement.  Digitala möten är en bra form under sommaren när styrelsen behöver ses men finns på olika håll. Hon tror att en digital kretsstämma kan vara ett alternativ redan om något år för då har den digitala kunskapen ökat i kretsen.

I Kunskapsbanken finns all information om Kretsstämman: Årsmöte

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!