På besök hos Europas största textilåtervinningsföretag

Första veckan i juni besökte representanter från våra textilåtervinningsdepåer Soex, Europas största fabrik för textilåtervinning. Hos Soex arbetar 750 personer med att varje dag ta emot 30 fullastade lastbilar med textilier. Som jämförelse skickar våra second hand-butiker tillsammans in 77 lastbilar under ett helt år.

Hos Soex arbetar 750 personer med att varje dag ta emot 30 fullastade lastbilar med textilier. Som jämförelse skickar våra second hand-butiker tillsammans in 77 lastbilar under ett helt år.

Det som inte går att sälja i Svenska Röda Korsets 250 butiker skickar vi, som en del i vårt hållbarhetsarbete, på export till de stora aktörerna (som Soex) nere i Europa. Dessa har kapacitet att ta emot våra volymer. Allt material tas om hand, om det inte kan säljas som kläder/second hand, klipps det ner till putstrasor eller mals ner till isoleringsmaterial. Endast 10% omvandlas till ny energi.


Soex ansluter sig till de mest progressiva textilåtervinningsföretagen genom att nyligen ha startat upp en linje där de kan läsa av fiberinnehåll och färg på plagg. Detta för att kunna sortera plagg med syfte att materialåtervinna, och i slutändan göra nya textilier. Det motsvarar den tekniken som svenska Sysav installerat, som Röda Korset också har kontakt med för att starta samarbete med syfte att korta ner transporter av textilier.


Den krets som vinner Årets Depå får, förutom äran, en resa till textilåtervinningsmottagare i Tyskland. I år var det tre kretsar som deltog på resan, då två tidigare resor ställt in på grund av pandemin. Det var Aki Budathoki från Forshaga (vinnare 2020), Anders Sönnefors från Södermalmskretsen (vinnare 2021) och Per Holmqvist från Luleå (vinnare 2022). Med på resan var även AnnaCarin af Forselles, verksamhetsutvecklare och Eva Maria Rudbäck, logistiker.


Se film från besöket Röda Korset besöker textilåtervinnare Soex - YouTube


Läs mer om Soex på Återvinningspartner – Kunskapsbanken (rodakorset.se) och Årets depå på Depå - instruktion för krets – Kunskapsbanken (rodakorset.se)

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!