Övningsledare i första hjälpen sprider livsviktig kunskap lokalt

Övningshubb, Vaxholm 2021

Från Tomelilla i söder till Östersund i Norr har vi cirka 15 övningshubbar som bjuder in allmänhet och frivilliga till övning i första hjälpen.

Alla som vill är välkomna att öva på eller repetera sina kunskaper i första hjälpen och övningarna leds av frivilliga övningsledare i kretsen.

Övningar nästan varje vecka på Kungsholmen

Kungsholmen i Stockholm är en av kretsarna som har en övningshubb. De ser ett ökat intresse för att lära sig första hjälpen och de håller övningar nästan varje vecka. Frivilligledaren Lennart Kjellman berättar:

— Deltagarna uppskattar verkligen att få öva, särskilt på HLR och luftvägsstopp på bebisar. Det kostar ingenting och många tycker att det är lätt att komma hit och öva. Hos oss är det många som har gått kursen Första hjälpen/HLR Online som kommer och övar praktiskt.

Genom övningshubben är kretsen med och sprider livsviktiga kunskaper till både personer ur allmänheten och egna frivilliga. Under en övning visar övningsledare filmer där en utbildare instruerar olika moment och sedan övar deltagarna, t.ex. på hjärt-lungräddning (HLR) på uppkopplade dockor. Vi har också nyligen lagt till information om hjärtstartare då vi vet att många har frågor och är osäkra på om de kan använda en. Alla ska känna att de vågar göra något om något händer!

— Att vara övningsledare är ett roligt uppdrag. På under en timma får vi se hur deltagarna växer och utvecklas och det är häftigt! Det är kul att se hur många är lite trevande och försiktiga i början, men sedan i slutet av övningen har fått ett självförtroende och känner att de vågar mer, berättar Lennart.

Andra utmaningar på en mindre ort som Åre

Övningshubben i Åre ser en utmaning som gör kretsens arbete med att sprida kunskaper i första hjälpen viktigt. Så här berättar frivilligledaren Lars-Arne Haldosen:

— Vår kommun är stor och det är mycket glesbygd här. Skulle det hända något t.ex. där jag bor vet man ju inte var ambulansen är någonstans. Den kan ju vara fem mil bort och på väg till Östersund. I utkanten av kommunen kan det också ta nästan en timma för en helikopter att komma fram. Så här behöver så många som möjligt ha kunskaper om vad de ska göra medan de väntar på att sjukvården ska nå fram.

Det är inte heller lätt att nå alla då alla inte åker in till centralorten Åre. Under hösten ska kretsen testa att ta med övningshubben ut på turné till olika orter i kommunen för att nå fler.

Vill nå fler

Övningshubbarnas gemensamma utmaning är att nå ut mer på sin ort för att fler ska komma och öva. 9 september, på World First Aid Day, kommer flera övningshubbar att visa upp sig lokalt för att informera om övningarna.

— Det är ju tillsammans vi kan bygga upp en stark beredskap i samhället om något händer, uttrycker både Lennart och Lars-Arne.

Läs mer om övningshubbarna och andra sätt att vara med och sprida kunskaper i första hjälpen på Rednet!

 

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!