På rednet.rodakorset.se använder vi kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. 

Läsa mer om kakor

Bli en av kretsarna i piloten för övningshubbar i första hjälpen!

Gunn-Britt Lemon-Olsson utbildar i första hjälpen i Falun.

Till en övningshubb lokalt hos en krets kan människor komma och öva första hjälpen. Bli en viktig del i kedjan som räddar hundratals liv varje år!

Genom att utse en övningsledare i kretsen och få tillgång till utrustning och färdigt material kan din krets bli en övningshubb i första hjälpen. 

I och med den pågående pandemin ställde vi i mars in alla fysiska kurser i första hjälpen. För att ändå kunna nå ut med viktig kunskap lanserades i maj de digitala kurserna Första hjälpen Online och Första hjälpen Barn Online. Kurserna är för både allmänheten och för frivilliga och helt kostnadsfria. Det är digitala livekurser där deltagaren övar med material som ofta finns i hemmet.

Fram till i dag har vi utbildat över 1000 personer på detta sätt och vi ser att det digitala fungerar! Digitala kurser kommer fortsätta att hållas även när vi har möjlighet att börja med fysiska kurser igen.

Nu tar vi nästa steg och vill kunna erbjuda dessa deltagare en möjlighet att öva praktiskt och med HLR-dockor tillsammans med en övningsledare. För att göra detta möjligt ser vi framför oss lokala övningshubbar dit deltagare på online-kurser kan komma och öva. Vi är en av ytterst få organisationer, kanske rent av den enda, som har den organisatoriska möjligheten att göra detta. Vi vill förändra hur vi lär andra rädda liv, genom att kombinera digitala utbildningar på nätet med lokala övningsmöjligheter över hela landet.

Hur går det till?

Kretsen utser en eller ett par övningsledare. Det kan vara en person som redan är frivillig i annan verksamhet eller en ny frivillig. Personen behöver ingen tidigare kunskap eller utbildning inom första hjälpen, utan introduceras i uppdraget och får tillgång till färdigt material. Deltagare som har gått online-kurser eller webbkursen Våga Rädda Liv uppmanas att anmäla sig till ett övningstillfälle hos sin lokala krets och tar sig till kretsens lokal där övningsledaren leder dem genom färdiga övningar. Vi ser detta som en fantastisk möjlighet för kretsar att bygga upp en stark lokal position inom första hjälpen och beredskap.

Kretsar som är övningshubbar kommer att utrustas med HLR-dockor och material för övningarna, det kostar inte kretsen någonting. Kretsen behöver ha en lokal att genomföra övningar i och någonstans att förvara HLR-dockor och material. Självfallet kommer övningarna att anpassas till de förutsättningar som pandemin skapar. Verksamheten ska vara säker för både frivilliga och deltagare.

I höst påbörjar vi en pilot!

För att prova hur den här idén fungerar startar en pilot nu under hösten. Kretsar som är med i piloten är också med och påverkar den fortsatta utvecklingen. Pilotprojektet avgränsas till första hjälpen.

Vill din krets vara med i piloten? Är du nyfiken eller har frågor? Hör gärna av dig till infoservice eller skriv till utbildning@redcross.se.

Du kan också anmäla dig direkt till informationsträffen 17/11 kl. 18.00-19.00

 

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!