Allt fler kretsar arbetar aktivt med att sprida livräddande kunskaper. Se hur du sprider första hjälpen-kunskap
I dag finns det cirka 20 övningshubbar i första hjälpen i landet. Frivilliga i kretsen driver verksamheten.Arvikabygdens rödakorskrets startade en av de första övningshubbarna 2021. Här berättar övningsledarna Barbro Willén och Annelie Englund om verksamheten.
Mer om Arvikas övningshubb
När Barbro, frivilligledare för övningshubben i Arvika, var ny i styrelsen diskuterade de kretsens olika verksamheter.
– Vi kände då att första hjälpen är väldigt grundläggande för Röda Korset och också väldigt viktigt. Därför startade vi hubben. Först var jag själv och sedan rekryterade vi Annelie. Det är fantastiskt att vara två!
Övningshubben i Arvika håller övningar för både frivilliga och allmänheten varannan vecka. De har också kontakt med olika grupper i kommunen och håller ibland övningar på andra platser.
Deltagarnas upplevelser
Övningarna är en timme långa. Deltagarna övar på första hjälpen och hjärt-lungräddning (HLR) på första hjälpen-dockor. Annelie berättar:
– En timme är lagom. De får öva samtidigt som de ser på film. Det blir strukturerat och bra. Hos oss har vi max fyra i gruppen. Vi hinner se allihop och vi skapar trygghet. De flesta vill öva mer när vi är klara. Då tipsar vi dem om att gå kursen online eller webbkursen. Och att de är välkomna tillbaka för att öva mer!
Barbro fyller i:
– De har varit nöjda och tycker att de har lärt sig mycket. Bäst tycker de om att öva HLR på dockorna. Att det händer något när de trycker och blåser. De märker att det fungerar!
Att vara övningsledare
Detta är Annelies första frivilliguppdrag för Röda Korset och nu har hon även engagerat sig i fler verksamheter på kretsen.
– Jag tycker att det är kul och jag känner att jag gör en insats! Första hjälpen är viktig kunskap som kan vara väldigt avgörande. Särskilt om man bor långt från ett sjukhus. Att man vågar göra något om det inträffar ett olycksfall eller ett hjärtstopp.
Barbro tillägger:
– Det är roligt när folk är nöjda och känner att de har lärt sig något. Vi träffar också människor som vi inte hade träffat annars.
En del i uppdraget som övningsledare är att marknadsföra övningshubben.
Barbro berättar mer om vad de gör:
– Vi planerar inför terminerna vilka dagar vi kan ha övningstillfällen, kollar igenom att vi har material och att allt fungerar. Vi lägger ut tider på Röda Korsets hemsida och även på kretsens hemsida. Vi har konton i sociala medier där vi sprider information. Vi sätter också upp affischer på olika ställen. Ibland är det lite dåligt med anmälningar så vi försöker göra mer.
Starta en övningshubb på din krets!
Är din krets också intresserade av att starta en övningshubb i Första hjälpen? Här kommer Barbro och Annelies bästa tips:
- Våga börja!
- Var två! Det är roligare och ger mer i uppdraget.
- Välj en tillgänglig lokal, kretsens egen eller annan lokal.
– Det är roligt att starta något nytt och att vara med från starten, berättar Annelie. Att hålla övningar är socialt och trevligt. Vi träffar många människor i olika åldrar. Alla kan vara delaktiga i verksamheten.
Instruktionsfilmerna som visas är tydliga så att vem som helst som är intresserad kan lära sig att hålla i övningarna.
– Våga börja! Och tänk att ni fixar det. Det var enkelt att komma igång och sedan har det rullat på, avslutar Barbro.
Om er krets vill starta en övningshubb i första hjälpen kontakta utbildningsenheten. Vi vill starta hubbar på fler platser, framförallt i större städer och i glesbygd. Avgörande är ett stort och varaktigt engagemang hos de frivilliga.
Läs mer om hur du leder övningar och om övningshubbarnas utveckling sedan pandemin.
Röda Korset är en av få aktörer som kan erbjuda övningar i första hjälpen på detta sätt på många platser över stora delar av landet. När resurser från den centrala organisationen kombineras med ett lokalt engagemang och mod kan vi tillsammans göra stor skillnad.
I del 1 i artikelserien kan du läsa om kretsen i Ludvika som håller öppna kurser i första hjälpen.
Tillsammans räddar vi liv!