Översvämningar drabbar delar av landet

Översvämning vid vattendrag.

Kraftigt regnoväder och översvämningar drabbar just nu stora delar av Sverige. Hur kan den lokala kretsen agera?

De senaste dygnens oväder har orsakat översvämningar på olika håll i Sverige, och SMHI har utfärdat varningar för flera delar av landet.

Hur kan den lokala kretsen agera?

I områden som drabbats av oväder är det först och främst bra att se över kretsens egna lokaler, för att skydda viktig utrustning och material. Fundera även på hur kretsen skulle kunna hjälpa till om behov uppstår - ta stöd av er lokala krisberedskapsplan om ni har en sådan.

Det är räddningstjänsten som ansvarar för att rädda liv och skydda egendom. Håll kontakt med kommunen om ni vill hjälpa och agera på plats, eftersom det i vissa fall kan finnas uppgifter som Röda Korset lokalt kan ta sig an. Läs mer i ”Tips och råd inför olika insatser i kriser” i Kunskapsbanken.

På Krisinformation.se finns uppdaterad information om läget, samt råd om du själv eller någon i din närhet drabbas.

Har kretsen gjort en insats under ovädret?

Kretsar som gör insatser på plats får gärna kontakta Svenska Röda Korsets tjänsteperson i beredskap (TiB) via tib@redcross.se samt rednet@redcross.se, så att vi kan hjälpa till att lyfta Röda Korsets viktiga krisarbete.

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!