På rednet.rodakorset.se använder vi kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. 

Läsa mer om kakor

Nu finns det över 50 rödakorsgrupper

Gunborg Morén och mötesplatsen i Hedemora

Två av dessa rödakorsgrupper finns i Hedemora. Gunborg Morén, ordförande i Hedemora rödakorskrets berättar.

- Under 2018 träffades vi i kretsarna och jag berättade att så kommer det nog bli i Röda Korset, att kretsarna ska gå ihop. Och de tog emot det med öppna armar! De såg framförallt fördelar med att inte ha styrelsearbetet. De ville bara ha en grupp, och samla in pengar. Det blir mer ansvar i styrelsen naturligtvis, men jag tror att det är bra för Röda Korset.

Hedemora gick samman med de två andra kretsarna i kommunen förra året. Nu är Hedemora en kommunkrets med två rödakorsgrupper. Och de är inte ensamma. I februari registrerades Svenska Röda Korsets femtionde rödakorsgrupp. Rikstämman 2019 bestämde att 715 kretsar ska gå samman till omkring 300 med sikte på januari 2023. När kretsar går samman är det vanligt att rödakorsgrupper bildas, ofta för att säkerställa lokal närvaro på alla orter eller i geografiskt stora kommuner.

I Hedemora har vi Smedby rödakorsgrupp, som bland annat är aktiva i Hedemoras kupanverksamhet. Det har de varit i flera år och det ville de fortsätta med när vi gick ihop i en krets, säger Gunborg.

Hon ser också vikten av att hålla nära kontakt i kretsen:

- En från Smedby rödakorsgrupp kommer att sitta i vår styrelse. Det har jag tyckt har varit viktigt. Man tar med sig erfarenhet från alla kretsar. Och så kan styrelsemedlemmen föra tillbaka till gruppen på ett bra sätt. Den kontakten är jätteviktig.

Fakta om rödakorsgrupper

En rödakorsgrupp

  • är alltid knuten till en krets.
  • har inga egna medlemmar utan alla medlemmar tillhör den gemensamma kretsen.
  • bedriver verksamhet i ett visst geografiskt område.
  • bedriver verksamhet som utgår från behoven på en ort och inom ramen för strategiska inriktningen.
  • omfattas av kretsens verksamhetsplan och budget och får en årlig budget beslutad av styrelsen.
  • bildas exempelvis när en krets upplöses i samband med att kretsar går samman, så att de frivilliga kan fortsätta att bedriva verksamhet på orten.

Vill ni veta mer om rödakorsgrupper eller bilda en rödakorsgrupp? 

Läs mer om rödakorsgrupper i kunskapsbanken och om att starta och bedriva verksamheter.

Mer om Hedemoras rödakorskrets och kontaktuppgifter för att få veta mer om erfarenheterna av att gå samman och bilda rödakorsgrupper finns på hemsidan för Hedemoras rödakorskrets

 

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!