På rednet.rodakorset.se använder vi kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. 

Läsa mer om kakor

Östersjön i fokus för årets dokumentärfilmare

Tjej på båt filmar ut över havet med stor filmkamera.

Deltagarna på filmkursen "Dokumentär i världen" på Röda Korsets folkhögskola brukar som en del av kursen göra ett filmprojekt i södra Afrika ett par månader på vårterminen. På grund av pandemin insåg kursledningen redan under hösten att det var läge att sjösätta plan B och sjösättning blev det.

Målsättningen var att Dokumentär i världen även denna gång skulle fokusera på ett globalt ämne, men utan att resa så långt. Lösningen blev ett samarbete med Deep sea productions, ett företag som jobbar med att lyfta speciellt Östersjöns problem och hot där även filmaren och en av lärarna på kursen, Simon Stanford, jobbar. Företaget och Simon erbjöd klassen möjlighet att under vårterminen jobba tillsammans med dem och producera fyra dokumentärfilmer och ett antal kortfilmer om havsmiljön längs den svenska kusten. 

Just nu pågår slutredigeringen av de filmer våra engagerade kursdeltagare filmat på olika platser i Sverige.

Inspelningsteamen har fördjupat sig i följande ämnen:

1. Övergödning

2. Att leva som kustfiskare

3. Porträtt på människor som övervunnit sin klimatångest och agerar för att bevara havet friskt

4. De stora utmaningarna kring Östersjön

Filmerna kommer att visas på Deep sea productions egen plattform och på Skansen (studiebesök och skolungdomar). Filmerna kommer också att delta på olika filmfestivaler i Europa. Håll utkik!

Om du själv är sugen på att lära dig filma dokumentärt och vill ha en upplevelse att se fram emot, sök nu till höstens kurs med start den 25 augusti!

Fler nyheter

 

 

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!