Ordföranden Anna berättar mer om vårt mångfalds- och inkluderingsarbete

Anna Hägg-Sjöquist

— Jag tror inte vi ska se detta som en tidsbunden satsning utan snarare som ett förhållningssätt till hur vi kan leva våra grundprinciper humanitet och opartiskhet med trovärdighet framöver, säger ordföranden Anna Hägg-Sjöquist om mångfalds- och inkluderingsarbetet.

Varför tycker du att det är viktigt att Svenska Röda Korset arbetar med mångfald och inkludering?

— Det svenska samhället idag utgörs av människor med olika bakgrund, gender, erfarenheter, förutsättningar, språk och så vidare. För att vi som organisation fortsatt ska vara relevanta så förutsätter det att vi inte bara speglar det svenska samhället utan också bjuder in alla att vara delaktiga och engagerade i vår verksamhet. En av våra utmaningar just nu är att vi har en negativ utveckling vad gäller medlemmar , frivilliga och förtroendevalda varför jag tror att det är viktigt att vi öppnar upp vår organisation på ett sätt som gör att alla känner sig välkomna att bidra i vårt arbete.

Varför gör Svenska Röda Korset den här satsningen just nu?

— Riksstämman 2023 förväntas anta en ny strategi för Svenska Röda Korset. I förslaget till strategi har vi identifierat ett antal områden som vi som organisation ser att vi behöver utveckla för att kunna möta de framtida utmaningar vi står inför. En av de viktigaste utmaningarna vi sett är att Röda Korset måste få in fler perspektiv i organisationen och öppna upp för större mångfald och delaktighet. Det är helt enkelt en förutsättning för att vår organisation fortsatt ska vara relevant i vårt samhälle.

Hur länge ska den här satsningen pågå och när ska vi känna oss nöjda?

— Jag tror inte vi ska se detta som en tidsbunden satsning utan snarare som ett förhållningssätt till hur vi kan leva våra grundprinciper humanitet och opartiskhet med trovärdighet framöver. Principen om opartiskhet innebär, som vi alla vet, att vi inte diskriminerar någon. Men det handlar inte bara om icke-diskriminering, det handlar också om att vara inkluderande då mångfald är en förutsättning för att vi skall kunna genomföra vår verksamhet med förtroende.

Hur tänker du att en kartläggning kan leda oss vidare till att bli mer inkluderande som organisation?

— Vi genomför för närvarande en undersökning om mångfald och inkludering i vilken vi bett frivilliga, förtroendevalda och anställda i ett antal kretsar samt samtliga medarbetare i tjänstepersonsorganisationen att besvara en digital enkät. Den kommer att ge oss en nulägesbeskrivning och kommer att vara till stor nytta för oss för att utveckla vår organisation att bli mer inkluderande och säkerställa den mångfald vi vill ha.

Svara gärna på enkäten

— Jag vill verkligen tacka alla som redan nu besvarat denna enkät. Om också du fått denna enkät, men ännu inte hunnit besvara den, så har du fortfarande chansen.  Senast den 18 december vill vi ha ditt svar.  Det är min förhoppning att vi tillsammans kan bidra till att utveckla vår organisation så att alla känner sig välkomna att bidra med sina erfarenheter och perspektiv i genomförandet av Röda Korsets uppdrag!

Läs mer på Kunskapsbanken, nuläge - enkätundersökning 2022

 

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!