Omfattande granskning av olagliga barnadoptioner vinner vårt journalistpris i år

Journalistprisvinnare 2022

Josefine Sköld, Patrik Lundberg och Alexander Mahmoud på Dagens Nyheter vinner Röda Korsets Journalistpris 2022 för reportageserien Barn till varje pris.

Genom att fördjupa enskilda människoöden visar journalisterna på de globala skillnaderna i barns rättigheter och vår förmåga att blunda för denna ojämlikhet. Skildringen synliggör även hur lokal utsatthet lätt kan leda till utnyttjande och ytterligare humanitärt lidande.

Motivering för vinnarpriset 

Med närvaro, respekt och omfattande research skildras hur längtan efter barn har skapat en omänsklig och profithungrig människohandel. Det välkoordinerade samspelet mellan text och bild ger berättelserna djup och bredd och avslöjar med knivskarpt hjärtskärande precision spelet bakom exploaterandet av fattiga mödrar och fäder – med livslånga trauman som följd.  

Trots att många adoptivföräldrar handlat i god tro och inte medvetet deltagit i dessa adoptioner, väcker artikelserien både ilska och sorg och lämnar läsaren med viktiga frågor; hur kunde detta tillåtas att pågå och hur kan adoptioner i framtiden genomföras på ett så bra sätt som möjligt? 

Länk till reportageserien: dn.se/barn-till-varje-pris-har-ar-hela-granskningen

Läs mer om Röda Korsets journalistpris på rodakorset.se

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!