Solveig Haugen är ombud på Riksstämman

Solveig

Hur är det att vara ombud? Vi har fått en intervju med Solveig Haugen som är kassör i Ytterhogdal Rödakorskrets.

Att vara ombud på Riksstämman, vad innebär det? Hur skulle du beskriva det?

Att ta med sig kunskaper hem till kretsarna i kommunen. Att dela med sig på möten med kretsar och samverkansråd. Att vara väl förberedd när man kommer till Riksstämman så att man ”hänger med” på det som händer där.

Som ombud representerar man medlemmarna i sin krets. Vad gjorde du, eller vad har du för tips, för att få synpunkter från din krets kring riksstämmohandlingarna så att du vet hur du ska representera dem under stämman?

Det är bra om man berättat om vilka motioner och andra ärenden som berör oss hemma i kretsen. Då kan man få värdefulla synpunkter som man kan ta med sig till stämman.


Vad ser du annars som viktiga egenskaper eller kunskaper hos ett kommande ombud?

Att vara datorvan är nästan ett ”måste”. Det mesta försegår digitalt. Det är också en fördel att känna till hur det praktiskt går till när man vill begära ordet, rösta mm.


Vad gjorde du efter stämman för att informera om vilka beslut som tagits på Riksstämman och vad gjorde du för att få kretsen att genomföra de beslut som fattats?

Jag deltog på Samverkansråd och styrelsemöten och informerade om besluten.


Vad är den största utmaningen med att vara ombud?

Tekniken och att hänga med under förhandlingarna. Att veta när man ska vara med i diskussioner och hur man framför sina åsikter. Bra förberedelse är väsentligt. Jag var med på en utbildning för att lära mig det digitala systemet. Mycket bra!



Vad är det bästa med att vara ombud?

Träffa nya människor, träffa redan tidigare gjorda kontakter under nya former. Att vara med på en ”ny nivå”! Mycket ny kunskap. Man blir peppad i sitt arbete i kretsen.


Hade du velat vara ombud igen?

Ja. Ska vara ombud vid kommande Riksstämma, 2021.

Läs mer om att vara Riksstämmoombud. 

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!