Ökade behov när platser på förvar blir fler

Samtal på förvar

I oktober inviger Migrationsverket ett nytt förvar i Mölndal, utanför Göteborg. Det blir 117 platser, vilket är dubbelt så många jämfört med det nuvarande förvaret i kommunen.

- Vi behöver bli många fler som besöker, berättar Cecilia, som har varit frivillig på förvaret i Mölndal sedan 2016. I dagsläget är vi oftast bara två som går åt gången, och det kommer inte att räcka till. 

Vi har haft verksamhet på förvar sedan 1998. I Mölndal görs besöken i nära samarbete med Amnesty, Caritas och Svenska kyrkan. Nu kommer antalet förvarstagna och efterfrågan av samtal att öka.

- Det är många som vill dela med sig av sina historier, drömmar och farhågor, fortsätter Cecilia. Vi bryter isoleringen lite grann, främst för de som är förvarstagna under många månader. Ofta väntar de på oss när vi kommer dit.

Om Migrationsverket eller Polismyndigheten bedömer att det finns risk för att någon försvårar en utvisning kan de placeras i förvar. Ett beslut om förvar kan förnyas upp till tolv månader. Svenska Röda Korset släppte under våren en rapport som bland annat visar att beslut om förvar generellt är bristfälliga. Vid lanseringen uttalade sig generalsekreterare Martin Ärnlöv:

- Om människor frihetsberövas ska de kunna förstå varför de har tagits i förvar och skälen ska tydligt gå att utläsa ur myndigheternas beslut. Så är inte alltid fallet idag.

Även rödakorskretsarna som gör besök på förvaren i Flen, Ljungbyhed och Åstorp behöver fler frivilliga till verksamheten.

- Det kan verka som ett tungt uppdrag att besöka förvaren, men för mig ger det så mycket mer än det tar. Jag hoppas vi blir många fler som får möjlighet att känna så, avslutar Cecilia innan hon gör sig redo för ett nytt besök på förvar.

Utöver dessa fyra förvar finns det även i Gävle och Märsta.

Vill du bli frivillig i den här verksamheten? Anmäl dig här

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!