Nytt Påverkansprogram antaget

I det nya programmet fastslås våra målsättningar med påverkansarbetet för kommande år, och metoder för hur vi jobbar.

Nu är ett nytt program för Svenska Röda Korsets påverkansarbete 2020-2022 antaget. Programmet ska hjälpa oss i att nå större effekt i vårt påverkansarbete genom att skapa tydlighet och ge vägledning.

Vi bedriver löpande påverkansarbete inom många frågor och områden. Under de kommande tre åren kommer vi att prioritera sex målsättningar för påverkansarbetet. Arbetet syftar till att förmå beslutsfattare att agera med fokus på människor i utsatta situationer och med full respekt för de humanitära principerna, särskilt humanitet.

Du hittar Påverkansprogrammet i Kunskapsbanken

Tre exempel på hur vi påverkar lokalt, i Sverige och internationellt

Röda Korset har en lång tradition av att samhällspåverka och bilda opinion, både nationellt och internationellt. Vårt påverkansarbete baseras på erfarenheter i våra verksamheter.

Under våren kommer vi bland annat att ha lokala påverkansseminarier om vår rapport om den humanitära situationen för ensamkommande unga.

Först ut är Hamlstad den 12 mars.

I veckan presenterade vi den Novus-undersökning som vi gjort tillsammans med Svenska kyrkan och Rädda Barnen, som visar att stödet för en human migrationspolitik i Sverige är stort. Läs mer om resultatet av opnionsundersökningen på rodakorset.se

Den 5-6 februari besökte Johann Knigge, avdelningschef för den nationella avdelningen, och Linda Beskow, tematisk rådgivare, Europaparlamentet.

Vår roll roll och prioriteringar på migrationsområdet, så som situationen för ensamkommande barn och unga liksom rätten till familjeåterförening, var huvudpunkterna under besöket i Bryssel.

De inledde besöket genom ett möte med MEP (member of European parliament) David Lega (KD) för att diskutera Röda Korsets prioriteringar, bland annat frågan om familjeåterförening. Därefter deltog Johann Knigge och Linda Beskow i ett seminarium om ensamkommande barn där de presenterade situationen i Sverige.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!