Vi satsar för att återetablera Röda Korset i Vansbro

Birgitta Lundqvist, Margareta Adolfsson och Staffan Delin möter allmänheten i Vansbro.

Det var fem år sedan den sista kretsen lades ner i Vansbro. Men nu har en satsning inletts för att återetablera Röda Korset i kommunen.

Den lokala närvaron är viktig, inte minst för att kunna agera i kris. I flera kommuner finns det inte längre en lokal rödakorskrets och något behöver göras för att vända trenden.

Regionråd Mitt tillsammans med medarbetare på enheten för Lokal och Regional Utveckling har därför inlett en pilot för att återetablera Röda Korset i Vansbro. I första hand är inte målet att etablera en ny rödakorskrets, utan snarare att påbörja en rad aktiviteter som kan vara ett embryo till en rödakorsgrupp. Vi är inte där ännu, men tanken är då att knyta en sådan grupp till en närliggande krets.

En behovsundersökning har genomförts där vi tagit kontakt med föreningsliv och myndigheter. Undersökningen visade att vi i Röda Korset skulle kunna tillföra ett mervärde, både i krisberedskap, såväl som i aktiviteter kring språk, läxhjälp och integration av nyanlända flyktingar.

I oktober månad hade vi ett torgmöte för att möta allmänheten. Trots ett ihållande regn kunde vi föra bra samtal med intresserade besökare. Till hjälp hade vi vår mobila mötesplats, en krislåda, samt nybryggt kaffe och bullar. Vi talade om lokal krisberedskap och vikten av att alla kan göra någonting och vi pratade också om andra behov i samhället, där Röda Korset skulle kunna göra skillnad. Inför torgmötet annonserades vii Vansbro-bladet såväl som i sociala medier.

I november bjöd vi in till informationsmöte i Föreningarnas hus i Vansbro. Syftet var att presentera oss som organisation, samt att fånga upp deltagarnas intresse och få möjlighet att diskutera lokala behov. Ludvikakretsen berättade om exempel på verksamheter som de driver i sin kommun. Det som vi landade i var att först genomföra en utbildning i första hjälpen. Det är något som alla har nytta av och kan bli en ingång till nästa aktivitet. Därefter kan vi planera för fler aktiviteter. På sikt är har vi förhoppningsvis etablerat Röda Korset i kommunen.

 

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!