Ny rapport & föreläsning: Efter avslag - att vara asylsökande i Sverige

Samtal på förvar

En stor del av de som söker asyl i Sverige idag får avslag på sin ansökan och förväntas återvända. De allra flesta kan eller ser inte återvändande som ett alternativ och stannar kvar i Sverige.

Röda Korset ger på olika sätt stöd till personer som fått avslag på sin asylansökan. Syftet med rapporten är att belysa levnadsvillkoren för de som sökt asyl och fått avslag samt hur de upplever stöd de fått eller inte fått. Denna rapport utgör tillsammans med en rad andra rapporter och vår samlade erfarenhet på området underlaget för de rekommendationer som presenteras i rapporten. Utifrån dessa vill Röda Korset bidra till bättre förutsättningar och villkor för asylsökande som fått avslag.

Rapporten finns att ladda ner här: Rapport: Avslag på asylansökan (rodakorset.se)

Föreläsning och anmälan

Rapporten och vårt arbete på området presenteras under två digitala föreläsningstillfällen i maj:
15 maj kl 15.00 samt 22 maj kl 17.00.

Föreläsningen riktar sig brett till frivilliga och anställda som möter asylsökande eller är intresserade av frågorna i övrigt, så sprid gärna inbjudan även externt!

Anmälan sker senast dagen innan till lois.hansson@redcross.se. Genom att anmäla dig samtycker du till att dina uppgifter sparas i enlighet med Röda Korsets GDPR-rutiner.

För mer info om vårt arbete med stöd vid avslag och återvändande: Stöd vid avslag och återvändande | Röda Korset (rodakorset.se)

För kontakt i enskilda ärenden: returnsupport@redcross.se

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!