Ny mötesplats med ett leksaksbibliotek i Gävle

Nynäshamn. Ett av borden i ankomsthallen är fyllt med gosedjur. Det betyder mycket för barnen.

Fem snabba frågor till Marina, verksamhetsledare i Bomhus rödakorskrets, som håller på att starta en ny mötesplats med ett leksaksbibliotek i Gävle.

Varför ska man ha ett leksaksbibliotek?

— Leksaker är prylar som kan återvändas många gånger. Barn växer fort och behöver snabbt olika sorters leksaker som följer deras intresse och utveckling. Nuförtiden inhandlas dessutom många leksaker via nätet direkt av försäljare utanför EU, och där uppstår en gråzon kring de regler som styr material, kemikalier och säkerhet för leksaken. Genom denna verksamhet tar vi ansvar för ett hållbart samhälle som gör att alla familjer oavsett ekonomiska resurser får tillgång till kvalitativa och giftfria leksaker.  Vi ser det som en naturlig följd av det humanitära uppdraget att förhindra och lindra mänskligt lidande.

För vem är leksaksbiblioteket?

— Leksaksbiblioteket är gratis och till för alla familjer!

Innebär det en massa extra arbete för kretsen?

— Lite mer, eftersom familjerna blir användare av våra leksaker. Men det är bara roligt!  

Några tips till andra som också vill starta ett leksaksbibliotek?

— Eftersom verksamheten tar sikte på alla tre hållbarhetsmål – social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet, så finns det goda förutsättningar att söka medel till verksamheten från såväl offentliga som privata givare. Det finns tusentals leksaksbibliotek runtom i världen så det är på tiden att vi även gör detta i Sverige.

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!