Ny migrationslagstiftning – vad gäller och hur påverkar Röda Korset?

Torsdagen den 8 april presenterade regeringen sitt förslag till ny migrationslagstiftning som ska träda i kraft den 20 juli 2021.

Förslaget innebär i korthet att korta, tidsbegränsade uppehållstillstånd under EU-genomsnittet blir norm, att de hårda kraven på inkomst och bostadsstorlek för att få återförenas med partner eller barn behålls och att krav införs, förutom behovet av skydd, för att få permanent uppehållstillstånd. Lagstiftningen innebär också att en något mer generös humanitär skyddsgrund införs och att det blir något lättare för familjer att återförenas jämfört med idag. Dessa är frågor som vi på Röda Korset har arbetat hårt för.

Röda Korset är kritiskt till flera av förslagen vilket vår generalsekreterare Martin Ärnlöv lyft i både Ekot och SVT Agenda. Vi välkomnar dock att regeringen till viss del har tagit till sig av den kritik som vi och flera andra organisationer fört fram.

Här kan du läsa vår kommentar till förslaget om ny migrationslagstiftning.

I Kunskapsbanken finns en sammanfattning av vad förslaget innebär och hur vi arbetar för att påverka migrationspolitiken i en humanitär riktning: Lokal påverkan familjeåterförening och Sveriges nya migrationslagstiftning

Du kan också läsa hur ungdomar som omfattas av Nya Gymnasielagen påverkas: Förändringar i Nya gymnasielagen (april 2021)

Om du har frågor när det gäller enskilda ärenden kan du ringa till Röda Korsets migrationsrådgivning.

Kommentera artikeln

För att kommentera och läsa andras kommentarer behöver du vara inloggad med ditt rödakorskonto. Logga in genom att klicka på figuren högst upp till höger. Vi använder kommentarstjänsten Commento. Innan du loggar in första gången behöver du aktivera ditt rödakorskonto.

Har du en fråga, kontakta Infoservice.

Kontakta Infoservice

0771–19 95 00 

Fråga oss i chatten!